Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet, Ulf Bjereld, beklagar utspelet. Arkivbild.

S-förslag får M att vilja göra upp direkt

Socialdemokraternas strikta besked får Moderatledaren att vilja göra upp direkt över blockgränsen om migrationspolitiken. Men om det är "Äntligen!" från M så är kritiken inom S och från Vänsterpartiet hård.

Sverigedemokraterna tycker att S tar steg i rätt riktning, men det är för kort och för sent.

- Nu är det valår och Socialdemokraterna vet hur de ska röstmaximera, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD.

Hon säger att de konkreta förslagen är lika SD:s, men kanske mindre tydliga och raka.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar om ett mycket välkommet S-besked.

- Jag tror att vi äntligen kan vara i ett läge där vi sansat kan diskutera en långsiktig, hållbar och stram migrationspolitik för Sverige, säger Kristersson till TT.

Han är redo att diskutera en blocköverskridande överenskommelse med S. Det finns inte mycket skäl att vänta till efter valet, anser han.

Förhandla nu

- Det är så bråttom att vi kan börja redan nu, före valet, säger M-ledaren som känner igen det mesta av förslagen från sitt eget parti.

Både M och SD är dock mycket kritiska till att Socialdemokraterna, som de ser det, är så inkonsekventa. Regeringen är ju i färd med att, uppbackade av Centerpartiet, driva igenom i riksdagen att uppemot 9 000 ensamkommande unga ska få en ny chans att söka tillfälliga uppehållstillstånd.

Socialdemokratiska Tro och solidaritet beklagar utspelen från partiledaren Stefan Löfven.

Intern kritik

- Vi beklagar att den tillfälliga lagen förlängs utan att någon utvärdering har gjorts. Vi tycker det är fel att förbjuda kommunerna att ge försörjningsstöd till asylsökande som fått avslag på sina ansökningar, en sådan åtgärd riskerar att drabba de mest utsatta människorna, säger ordförande Ulf Bjereld (S), som är adjungerad till partiets verkställande utskott.

Han vill att partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd och underlättad anhöriginvandring, eftersom det enligt honom underlättar integrationen, avlastar Migrationsverket och skapar ordning och reda i svensk migrationspolitik.

Sjöstedt besviken

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är besviken på Löfven och talar om "oerhört långtgående förslag".

- Det värsta av allt var att höra statsministern säga att barn till papperslösa inte ska få gå i skolan, säger Sjöstedt.

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet är inte förvånat över S-förslagen. Det är den typ av politik MP mött från regeringspartnern de senaste åren, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till TT. Humanismen står MP för, hävdar hon och regeringens samlade politik en annan.

- Jag är väldigt glad över att det som är regeringens politik är att vi faktiskt har majoritet i riksdagen för en ny lag som gör att uppemot 9 000 ensamkommande kan få stanna, i stället för det här, säger Ferm.

Saknar förslag

Centerpartiet stödjer en del av S-förslagen men saknar förslag om integration, familjeåterförening och en vilja att föra in särskilt och synnerligen ömmande omständigheter som asylskäl. Statsministerns kommentar om att barn till papperslösa inte ska få gå i skola förvånar Centerledaren Annie Lööf.

- Vi tycker att det är viktigt att vi inte bidrar till att bygga upp ett skuggsamhälle där människor far illa. Men för de människor som ändå är här, för det kommer ändå att vara så, då är det viktigt att barn inte straffas och att barn ska ha möjlighet att gå i skolan, säger Lööf.