Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir inget förbud mot smaksatta e-cigaretter, har riksdagen bestämt. Däremot införs 18-årsgräns för tobaksfritt snus.
Det blir inget förbud mot smaksatta e-cigaretter, har riksdagen bestämt. Däremot införs 18-årsgräns för tobaksfritt snus. Bild: Andreas Sjölin/TT

S: “Enorm påverkanskampanj” mot nikotinlag

Riksdagen har infört åldersgräns på vitt, tobaksfritt snus.
Men ett förslag om förbud mot smaksatta e-cigaretter röstades ned. Socialdemokraterna förklarar bakslaget med en ”enorm påverkanskampanj”.

Nu har riksdagen beslutat att införa åldersgräns på vitt snus, göra det straffbart att langa nikotin till barn och i princip omöjliggöra marknadsföring av nikotinprodukter.

Men S förslag om att förbjuda smaksättning av e-cigaretter, vilka enligt partiet är "uppenbart ämnade" att locka in barn i nikotinberoende, röstades ned. Johan Hultberg (M) tycker med stöd av flera partier att förslaget var moraliserande och saknade faktamässigt stöd.

Yasmine Bladelius (S) tror att partierna som röstade ned förslaget ”gått på” den påverkanskampanj som hon är övertygad om att industrin har drivit i flera månader. Ledamöter från alla partier har, enligt S, fått mängder av mejl från personer som har gått över från traditionella cigaretter till e-cigaretter.

– Vi får tusen mejl om dagen, ofta mitt i natten, från Maj-Britt som lyckats sluta röka genom att börja med jordgubbssmakande e-cigaretter i stället, säger Yasmine Bladelius (S) som är ledamot i socialutskottet.

Pia Steensland (KD) förklarar tillsammans med övriga motståndare till förslaget att om det har pågått någon form av kampanj så har de inte påverkats av den.

– Vi måste ha logik i lagstiftningen. Regeringen tillåter smaksatt vitt snus men vill inte tillåta smaksatta e-cigaretter. Och vad gäller skyddet av barnen inför vi åldersgräns och gör det straffbart att langa.

Söta smaker populära

David Dierckx är e-cigaretthandlare och driver tre butiker i Stockholm. Han håller med om att det behövs striktare lagar för e-handel för att skydda barn, men tror inte att ett smakförbud är lösningen.

– Jag förstår att söta smaker är mer lockande för barn, men samtidigt är snittåldern hos våra kunder 35 år, och nästan alla köper söta smaker. Jag tror att det är viktigare att se till att produkterna inte når barn alls, och jag vet att många med oss gör vårt absolut bästa för att de inte ska kunna köpa, säger han.

Linnea Hedman vid Umeå universitet har forskat om rökvanor i 15 år. Hennes forskning visar att få personer lyckas sluta röka genom att börja med e-cigaretter. Antingen går de tillbaka till vanliga cigaretter eller så blir det ett blandbruk.

– Det finns massor av metoder för att sluta röka som vi vet fungerar, nikotintuggummi, plåster och samtal med tobaksavvänjare. Och nikotintuggummin till exempel har ju aldrig blivit populärt bland barn på det sätt som e-cigaretter har blivit, säger Hedman.

Yasmine Bladelius (S) är ledamot i socialutskottet. Hon är missnöjd med att förbudet mot smaksättning av e-cigaretter röstades ned, men nöjd med en övergripande skärpning av lagen för nikotinförsäljning.
Yasmine Bladelius (S) är ledamot i socialutskottet. Hon är missnöjd med att förbudet mot smaksättning av e-cigaretter röstades ned, men nöjd med en övergripande skärpning av lagen för nikotinförsäljning. Bild: Andreas Sjölin/TT
Johan Hultberg (M) är ledamot i socialutskottet och säger att det är anmärkningsvärt att förslaget tagit så lång tid. Enligt S är anledningen att marknaden har varit för snabb med att ta fram nya produkter.
Johan Hultberg (M) är ledamot i socialutskottet och säger att det är anmärkningsvärt att förslaget tagit så lång tid. Enligt S är anledningen att marknaden har varit för snabb med att ta fram nya produkter. Bild: Andreas Sjölin/TT
David Dierckx driver tre e-cigarettbutiker i Stockholm och tycker att åldersgränsen för e-cigaretter borde vara högre. 'När man är 18 år går man fortfarande i gymnasiet och har yngre kompisar. 20 år vore en bättre ålder tror jag', säger han.
David Dierckx driver tre e-cigarettbutiker i Stockholm och tycker att åldersgränsen för e-cigaretter borde vara högre. "När man är 18 år går man fortfarande i gymnasiet och har yngre kompisar. 20 år vore en bättre ålder tror jag", säger han. Bild: Andreas Sjölin/TT

Fakta: Nya nikotinlagen

18-årsgräns införs för vitt snus.

Det blir olagligt att langa nikotinprodukter till barn.

Det blir olagligt att marknadsföra nikotinprodukter utanför försäljningsställe, alltså samma regler som för tobaksprodukter.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 32 procent av eleverna i årskurs 9 någon gång provat e-cigaretter. Andelen har ökat sedan 2014. Majoriteten av dem har bara testat någon gång.

Källor: Riksdagen och CAN