Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sålde uppgifter till porrutpressare

En 41-årig man i Skåne som har skickat ut tusentals hotfulla fakturor till påstådda porrsurfare kunde välja ut sina offer genom att köpa uppgifter från de stora telefonoperatörerna.

Rättegången mot mannen pågår just nu i Malmö tingsrätt. Bo Birgersson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, säger sig vara både chockad och överraskad av teleoperatörernas upplägg.

-Om du som företagare är beredd att betala kan du få en tjänst på nätet som innebär att du kan koppla ett mobiltelefonnummer till en speciell ip-adress, säger han till Dagens industri. -Det är sådant som vi inom rättsväsendet normalt måste gå till domstol för att få tillstånd till.

Sade upp avtal

Telia är en av de teleoperatörer som bedragaren via en mellanhand köpte uppgifter från. Men möjligheten att köpa kunduppgifter just den vägen ska ha stängts av i februari 2013, när Telia blev uppmärksammat om problemet.

-Men den vi hade avtal med betraktade vi som en seriös aktör som förmodligen, om inget annat visar sig nu, också har blivit lurade, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

I den finstilta texten i de stora svenska mobiloperatörernas avtalsvillkor ges företagen fortfarande rätt att samla in och sälja detaljerade uppgifter om sina kunder. Men exakt hur uppgifterna säljs och i vilket syfte kan Telia inte svara på.

-På gott och ont är det svårt att överblicka i ett så stort företag med så omfattande verksamhet, säger Hans G Larsson.

Avtalen granskas

Post- och telestyrelsen är just nu mitt i en stor översyn av operatörernas avtalsvillkor och hur man uppfyller kravet på samtycke från kunderna för att lämna uppgifter vidare.

-Kanske är inte den nuvarande regleringen tillräcklig. Det finns inget som hindrar att man lägger in ett sådant samtycke i avtalsvillkoren, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS.

Han beskriver frågan som ett jättestort problem ur ett integritetsskyddsperspektiv.

-Det är en av våra prioriterade frågor den kommande tiden. Även om det skulle vara tydligt i avtalsvillkoren är risken ganska överhängande att många inte läser dem.

Fakta: Hotfulla porrfakturor
Den åtalade 41-åringen misstänks för bland annat grov utpressning efter att han tillsammans med flera kumpaner skickat hotfulla krav till tusentals personer som påstås ha besökt en porrsajt med sin mobiltelefon. Enligt utredningen kunde mannen koppla offrens ip-adresser till deras telefonnummer genom att köpa uppgifterna från de stora teleoperatörerna via en mellanhand.
När 41-åringen släpptes ur häktet i höstas skickade han ut 6 000 betalningspåminnelser med liknande krav som han redan åtalats för. Bedragarna tros ha dragit in flera miljoner kronor på upplägget. Sedan åtalet väcktes i april förra året har ytterligare polisanmälningar gjorts. (TT)