Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Arkivbild.

Så vill polisen offensivt avskräcka från våld

Trippelmordet i juni blev startskottet för Malmöpolisens mer offensiva besök i den kriminella miljön.

”Vi tror att du kan vara död i Malmö inom kort”.

”Du riskerar att bli inblandad i en skjutning som misstänkt”.

Så skulle samtalen kunna se ut när polisen söker upp kriminella och försöka sig på en dialog.

- De är inte förvånade över att vi säger så, de är högst medvetna om vilken risk de löper. Flera av dem räknar ju inte ens med att bli 30 år, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Strategin bygger på amerikansk forskning och en metod som Malmöpolisen och andra svenska myndigheter hämtat från polisen i New York. Konceptpaketet med åtgärder är stort och involverar olika delar av samhället.

Efter trippelmordet på Drottninggatan i Malmö, då tre män sköts ihjäl vid ett internetkafé, tog Malmöpolisen kontakt med forskarna i USA för att smygstarta den redan inplanerade satsningen.

- Vi frågade om vi kunde börja med någon del och det är alltså ett paket med uppsökande verksamhet, där vi pratar med dessa personer för att medvetandegöra att vi tror att de kan drabbas på något sätt, säger Stefan Sintéus.

Ärligare samtal

Och det är en ärlighet som genomsyrar samtalen, förklarar han.

- Vi vill ju inte att de drabbas, varken som målsägande eller misstänkta.

Sedan tidigare har polisen också haft samtal med miljön – så kallade bekymringssamtal – på ett annat och mer formellt sätt.

- Då har personerna kallats till polisen och har någon företrädare med sig. Vi pratar om att vi är bekymrade, för att någon är på glid. Nu är det mer handfast, vi talar om när vi tror att någon faktiskt kan dö inom den närmaste tiden eller att någon löper stor risk på ena eller andra hållet.

Vad samtalen har för effekt vet polismästaren inte i nuläget, att veta vad de här personerna tänker efteråt är svårt. Men Stefan Sintéus lutar sig mot amerikansk forskning, och erfarenheterna från New York, om att uppsökandet kan påverka även om personen i fråga är tuff och kylig i situationen.

- Kollegor som varit där säger att en del blir förvånade över att vi varit så offensiva och sagt vad vi tycker och tänker. Vi tror att de får en viss tankeställare, men det är jättesvårt att bedöma vad det har för påverkan, säger Stefan Sintéus.

Viktiga mammor

Om personerna som polisen besöker inte är 18 år fyllda ska en vårdnadshavare vara med, och polisen ser gärna att det är en mamma som sitter bredvid i sådana fall.

- Mammor har stor påverkan på de här personerna. Det ingår i konceptet. Vi har sett att även om de här personerna är kaxiga i sin kriminalitet så är mamman ändå mamman, och mamman har god påverkan på den här ungdomen, säger Sintéus.

Dagen efter att trippelmordet den 18 juni skakat många Malmöbor uttalade polisen en stor risk för hämndaktioner i staden. Oavsett hur dödsskjutningarna sedan dess eventuellt kan kopplas samman är det ett faktum att det varit tre ytterligare dödsskjutningar – med en död man i varje skottlossning.

- De blir ju färre och färre, de som gör det här, men vår underrättelsetjänst gör fortsatt en bedömning att det är hög risk för vedergällning, säger han.