Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så vill C satsa på nyanlända

Centerpartiet går till val på att skapa 100 000 jobb för nyanlända och föreslår en särskild satsning på intensiv praktik och yrkessvenska.
- Vi ska ha högre förväntningar på de nyanlända och de behöver ha större förväntningar på det svenska samhället, säger partiledaren Annie Lööf.

Centerpartiet vill se en särskild integrationssatsning på 50 000 särskilt utvalda nyanlända personer. Det handlar om ett "integrationsår", som påbörjas direkt vid ankomsten till Sverige, där personer som är särskilt motiverade och med stor sannolikhet kommer få stanna i Sverige ska få extra insatser, delvis finansierade genom lån deltagarna får ta.

Det handlar om ett intensivt år där personerna under minst 50 timmar i veckan får ta del av bland annat yrkessvenska, praktik inom bristyrken och mentorskapsprogram.

- De ska få grundläggande språkkunskaper och få förståelse för det svenska samhället. Målet är att de nyanlända så snabbt som möjligt ska få jobb, säger Annie Lööf.

Kunskaperna i det svenska språket ska mätas både innan och efter avslutad SFI och de som anordnar SFI:n får betalt efter elevernas resultat.

- Undervisningen ges på och i anslutning till arbetsplatsen, med höga krav på egna studier och hög kvalitet, säger Annie Lööf.

Tidigare har partiet också lagt fram förslaget om krav på samhällsorientering för alla nyanlända.

När året är slut och deltagarna har nått målen ska de få ett särskilt kunskapscertifikat att visa upp för arbetsgivare.

C vill att det ska vara upp till kommunerna att avgöra vilka som får delta i programmet.

100 000 nya jobb

Tidigare under dagen stod det klart att partiet går till val på vad de kallar ”Århundradets arbetsmarknadsreform". Det presenterade partiet under ett ekonomiskpolitiskt seminarium på partiets dag under Almedalsveckan.

Partiet menar att det finns en klyfta mellan de som får jobb och de lågutbildade som inte får jobb och att det idag främst är de nyanlända som står utanför arbetsmarknaden.

- Bakom varje siffra, bakom varje kurva finns det människor, individer och familjer som måste få chansen att bidra och vara en del av samhället, säger partiledaren Annie Lööf.

Martin Ådahl, chefsekonom i Centerpartiet säger att 100 000 nya jobb ger 30 miljarder till statskassan.

- Det är helt avgörande för statskassan, det är mer än hela polisen får varje år, säger han.

- Bakom detta döljer sig ett stort utanförskap och en enorm utslagenhet.

Partiet menar att det krävs kraftfulla reformer för att lyckas med detta och har fått hjälp av ekonomer för att räkna på om det är möjligt att nå målet.

Kontentan är att det ska löna sig att jobba. Martin Ådahl lyfter Alliansens inträdesjobb som en del i detta.

Sänkta löner

Partiet sänka ingångslönen så att man börjar på 70 procent av lönen.

- Vi måste göra det möjligt för företagen att anställa, säger Martin Ådahl.

C vill också att den som anställer en nyanländ ska slippa betala arbetsgivaravgift under personens första tre år på arbetsmarknaden.

C menar också att Arbetsförmedlingen behöver göras om i grunden genom att myndighetens matchningsfunktion öppnas för fristående aktörer. Den som matchar ska få ersättning utifrån hur väl den lyckas hjälpa den arbetslösa till jobb.

- Myndigheten ska kontrollera och styra upp detta, men

Ändra i LAS

Samtidigt ska andra åtgärder bantas.

- Vi behöver insatser för nyanlända från början så att de mycket snabbare kommer in i jobb, säger Martin Åhdal.

Partiet vill också ändra i LAS så att det är kompetens snarare än anställningsår som avgör och att människor ska få stöd att ställa om högre upp i åldrarna.

- Turordningsreglerna ska inte domineras som idag, säger Martin Ådahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.