Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) på besök i Piteå och företaget Lindbäcks bygg för att få en inblick i industriellt byggande av lägenheter.
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) på besök i Piteå och företaget Lindbäcks bygg för att få en inblick i industriellt byggande av lägenheter.

Så vill bostadsministern pressa priserna

Bostadsminister Peter Erikssons stora lösning på den svenska bostadskrisen är fabrikstillverkade lägenheter och hus från Ystad till Haparanda.

ANNONS
|

– Vi måste öka produktiviteten inom byggsektorn och den viktigaste och mest effektiva metoden som jag har identifierat är att bygga mer industrialiserat. Ska man försöka få ner kostnaden och öka antalet bostäder så är det ett mycket effektivare och smartare sätt att bygga på. Vi får fler och fler producenter som bygger efter sådana koncept där husen prefabriceras i fabriker och sätts ihop på plats, säger han.

I går berättade GP om att Sverige har de högsta byggkostnaderna av alla länder inom EU. Mellan 2006 och 2015 minskade byggkostnaderna för bostäder i 21 av 28 av EU:s medlemsländer, men inte i Sverige.

ANNONS

Nyligen varnade industriländernas samarbetsorganisation OECD för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och pekade i sin rapport på att unga, nyanlända och kapitalsvaga grupper inte kommer in på den svenska bostadsmarknaden.

Norge har "intressant modell"

I Norge använder sig staten av ett startlån med förmånlig ränta för att underlätta för unga förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden.

– Det är en intressant modell som kan vara värd att titta vidare på, säger Peter Eriksson.

I Sverige är det landets kommuner som fattar beslut om var, hur och i vilken takt bostäder ska byggas och även hur husen ska vara utrustade tekniskt. Att de olika kommunerna kan ställa olika tekniska krav på samma bostad förhindrar exempelvis serietillverkning av bostäder. Mot den bakgrunden har Boverket fått i uppdrag av regeringen att ta fram modeller för standardhus vars konstruktioner är godkända en gång för alla. Förslagen väntas ligga på regeringens bord under våren.

– Det handlar om bostäder som ska kunna sättas ihop var som helst i Sverige, från Haparanda till Ystad, och då ska kommunerna inte kunna ställa enskilda krav på samma sätt som de gör i dag, säger Peter Eriksson.

Hur hårt ska kravet vara på kommunerna att bygga serietillverkade bostäder?

– Det är en bra fråga. Vi kan inte svara på det innan vi har sett förslaget.

ANNONS

Saknas samordning

Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagens branschorganisation Sabo, Sveriges Byggindustrier och även regeringens egna experter är kritiska till svensk bostadspolitik då det saknas en samordning på regional och nationell nivå.

– Det kan ligga mycket i det, men sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 så har vi ändå tagit några steg som är åt det hållet. Vi har en mycket aktiv bostadspolitik från regeringen sida, det är ostridigt. Varje vecka tar vi nu beslut i regeringen som handlar om att ändra hela regelverket och förkortar processerna och driver en mycket tydligare politik där vi ställer krav på kommunerna.

Enligt Peter Eriksson hade bara knappt hälften av Sveriges kommuner bostadsförsörjningsplaner när den nuvarande regeringen tillträdde 2014. För att få en överblick över landets bostadsbehov har Boverket fått i uppdrag att kontinuerligt begära in uppgifter från kommunerna.

Får bara in ett fåtal anbud

Kapaciteten på svensk bostadsmarknad har slagit i taket visar en regeringsutredning som presenterades nyligen. Mot den bakgrunden föreslår utredarna bland annat att regeringen fokuserar på utländsk arbetskraft och ta till vara nyanländas kompetens.

I dag när de kommunala byggbolagen ska bygga billiga hyresrätter får de bara ett fåtal anbud. På Boverkets hemsida finns det nu en översättning av de svenska byggreglerna för att underlätta för utländska byggbolag att delta i upphandlingarna. Men enligt Petter Jurdell, chef för fastighetsutvecklingen vid de kommunala bostadsbolagens branschorganisation, Sabo är det långt ifrån tillräckligt.

ANNONS

– Det är en svaghet att regeringen inte direkt adresserat kapacitetsbristen eftersom vi till exempel ser bristen på anbud till allmännyttan och efterföljande prisstegringar som vårt akuta problem. Kommerskollegiet eller annan myndighet borde få i uppdrag att hålla i ett webbforum där utländska bolag lätt kan hitta rätt information, säger han.

Sveriges byggindustrier: Otillräckligt

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier, anser att åtgärderna är goda men otillräckliga.

– Även om man genomför alla förslagen, kommer det inte att påverka bostadsmarknaden annat än på marginalen. Det är krångliga frågor som kräver ett större helhetsgrepp från statens sida för att få effekt. Svensk bostadsmarknad är som en tung oljetanker och det tar tid att vända. Regeringens punkter är som att vifta lite med ratten fram och tillbaks, det är ingen kursändring som man gör. Det är finslipningar i befintligt system, säger han.

Här hittar du en sammanfattning av regeringens 22-punktsprogram

ANNONS