Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så tycker Göteborgspolitikerna om misstroendeförklaringen

Göteborgspolitikerna sluter upp bakom sina partiledare i Rosenbad. Flera av moderaterna GP pratat med kallar regeringens agerande för ett haveri, medan socialdemokraterna menar att Alliansen tagit till storsläggan.

Jonas Ransgård (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att misstroendeförklaringen är en rimlig följd på Transportstyrelsens it-skandal.
– Ministrarna har inte agerat, inte informerat om ett allvarligt hot mot rikets säkerhet, säger han.
Statsråden har fått gott om tid på sig att ge en förklaring till det som hänt, tycker Jonas Ransgård. Han välkomnar det extrainsatta riksdagsmötet som talmannen nu kommer att kalla till.
– Annars hade det dröjt flera månader. Då hade osäkerheten kring detta kunnat ligga kvar under en lång tid framöver, säger han.

Hade välkomnat en KU-utredning

I Ann-Sofie Hermanssons ställe kommenterar förste ombudsman i partidistriktet, Eva-Marie Rasmusson, Alliansens agerande.
– Jag kan bara konstatera att de har tagit till storsläggan. Jag kan tycka att det är anmärkningsvärt att de gör det utan att ärendet har blivit behandlat i KU. Det hade varit en mer normal väg att gå, säger hon.
Infrastrukturminister Anna Johansson har agerat så fort hon har haft möjlighet, säger Eva-Marie Rasmusson.
– Det är svårt att agera på information man inte har. Oavsett vad man arbetar med är man beroende av de medarbetare man har runt sig, av att få information från dem. Det är fruktansvärt olyckligt när det inte fungerar, säger hon.

Riksdagspolitiker: "vågat politiskt spel"

Riksdagsledamot Mattias Jonsson (S) från Göteborg, säger att han är förvånad över Alliansens agerande.


– Det är ett vågat politiskt spel. De vill undvika en KU-granskning, för att slippa bli granskade själva.

Mattias Jonsson hänvisar till beslutet om att outsourca Transportstyrelsens it-drift, som togs under förra regeringens mandatperiod. Beslutet har fått stark kritik från regeringshåll, där många menar att det ligger till grund för it-skandalen. Lisbeth Sundén Andersson (M), riksdagsledamot från Göteborg, tycker inte att argumentet håller.

– Det är inte outsourcingen som har brustit, det är generaldirektören för transportstyrelsen som har brustit. Man har brutit mot svensk lag, punkt, säger hon.

Jämför med Bergling och Wennerströmaffärerna

Nu måste de ansvariga ministrarna stå till svars, menar Lisbeth Sundén Andersson. Hon får medhåll av partikollegan Hans Rothenberg.

– Det här är en av de värsta skandalerna sen Bergling och Wennerströmaffärerna. Vi tar ansvar genom att utkräva ansvar. Det är vad en opposition ska göra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.