Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigehuset är en 1,5-plans villa med totalt 150 kvadratmeters boyta. Sverigedemokraternas förhoppning är att det ska ge fler svenskar möjlighet att bli villaägare. Bild: Sverigedemokraterna
Sverigehuset är en 1,5-plans villa med totalt 150 kvadratmeters boyta. Sverigedemokraternas förhoppning är att det ska ge fler svenskar möjlighet att bli villaägare. Bild: Sverigedemokraterna

Så tycker arkitekterna om SD:s Sverigehus

Sverigehuset – så kallas ett av Sverigedemokraternas förslag på hur bostadsbristen ska minska i landet.
Med på förhand godkända ritningar och slopat bygglov hoppas de att fler svenskar ska kunna äga sin egen villa.
De arkitekter som GP pratar med är dock tveksamma.
– Det är ett trevligt hus. Men jag tycker att det är livsfarligt när staten ska in och bestämma vad som är vackert och fult, säger Tomas Sandell.

En 1,5-plans villa med totalt 150 kvadratmeters boyta på en 95 kvadratmeter stor grund. Det så kallade ”Sverigehuset” är ett av Sverigedemokraternas förslag på hur bostadsbristen ska minska.

– Tanken är att huset ska passa till en genomsnittlig familjestorlek. Det har fyra sovrum – tre på ovanvåningen och ett på nedervåningen, sa partiets bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson under en pressträff där förslaget presenterades.

Det handlar om ett typgodkänt hus där ritningarna tillhandahålls centralt – i samma anda som exempelvis Egnahemsrörelsen och Attefallshus tidigare – något SD menar både skulle snabba på byggprocessen och pressa priserna.

Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesman Mikael Eskilandersson och gruppledare Henrik Vinge presenterar förslag till reformer för bostadsbyggande vid en pressträff.
Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesman Mikael Eskilandersson och gruppledare Henrik Vinge presenterar förslag till reformer för bostadsbyggande vid en pressträff. Bild: Tim Aro/TT

Sverigehuset ska också vara befriat från bygglov.

– Man ska kunna bygga det överallt, på alla tomter i hela Sverige. Många har efterfrågat en nationellt typgodkänt modell för att underlätta byggandet. Men det här tar inte bort möjligheten att fortsätta bygga andra hus som kräver individuell bedömning, säger Eskil Andersson.

– Huvudsyftet är att möta den efterfrågan på villor som finns, men samtidigt bygga för att öka tryggheten.

"Då funkar inte de här husen”

Åsikterna om huset och förslaget går isär när GP frågar tre arkitekter:

– Det är ett trevligt hus. Men jag tycker att det är livsfarligt när staten ska in och bestämma vad som är vackert och fult. Det blir aldrig bra, säger Thomas Sandell som är en av Sveriges mest välkända arkitekter och formgivare.

Han tror inte heller på förslaget om att slopa bygglov för husen.

– Visst, jag tycker också sådana här hus är fina – när de passar in i ett sammanhang. Men i till exempel ett 1880-tals tegelområde skulle det inte passa alls. Sen finns det också massor av tomter runt om i Sverige som inte är platta. Då funkar inte de här husen.

Även Torun Hammar, som bland annat har jobbat på Statens fastighetsverk samt varit husarkitekt för Nordiska museet, är skeptisk till förslaget om att skippa bygglov.

– Det har man för att säkra en helhetsmiljö, för att det ska bli en bra balans. Många skulle nog bli väldigt förvånade om det plötsligt skulle poppa upp ett så här stort hus i grannens trädgård.

Vad tycker du om utseendet?

– För egen del tycker jag att det finns både goda och dåliga exempel på hus i olika stilar. Det handlar mer om utförande, omsorg i planering och anpassning till området som ska vara bra. Man ska ha tillgång till kommunikationer och service, sådant som bidrar till att vår fysiska vardag fungerar. Det skapar trygghet i sig.

"Tror på mångfald i arkitektur”

Sverigedemokraterna föreslår också att amorteringskravet ska slopas för förstagångsköpare, möjliggöra startlån och se till att staten uppmuntrar bosparande.

Josefin Larsson, affärsutvecklare på arkitektbyrån Tengbom, håller med om att det finns mycket att förbättra på bostadsmarknaden för unga personer och familjer som vill bygga upp sitt första boende, men tycker inte om tanken på ett Sverigehus.

– Jag tror på mångfald i arkitektur, precis som i annat. Det här är lika absurt som att sälja en Sverigebil eller en Sverigekostym som sponsras av staten. Det är väldigt individuellt vad man anser är bra och dålig arkitektur, säger hon och ställer sig frågande till att bygglovet ska tas bort för husen:

– Vi har ett system som reglerar att inte vad som helst kan byggas hur som helst. Det är för att tillgodose alla medborgare i landet, så att ingen bygger på bekostnad av någon annan. Det är en demokratisk process. Jag tycker att det är bra, även om man som arkitekt blir drabbad av det ibland.

LÄS OCKSÅ: Jimmie Åkesson i GP-intervju: ”Det är vi som är vakthunden”

LÄS MER: Här är det senaste om valet 2022

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.