Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så slipper du bagagestrul på semestern

En reseväska på villovägar kan ge sommarsemestern en riktig mardrömsstart. Så här går du tillväga för att skydda både väskan och dess innehåll.

Alla passagerare har fått sina väskor och rullbandet gapar tomt – men din egen väska verkar vara försvunnen. Den situationen vill ingen vara med om.

Nu finns det flera saker man kan göra för att trygga din väska och dess innehåll redan innan du checkar in på flygplatsen.

- För det första är det viktigt att kolla med flygbolaget vad man faktiskt får packa ner i bagaget som checkas in. Vi får många samtal från personer vars surfplatta eller kamera skadats, och sedan inte fått ersättning eftersom flygbolaget inte tillåter att man checkar in sådana föremål, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa.

Ett annat tips är att införskaffa en färgglad resväska, eftersom dessa sällan förväxlas med någon annans. Det kan även vara bra att fotografera resväskan så att man i efterhand kan visa att den inte var trasig eller i dåligt skick innan avfärd.

- Framför allt ska man ta bilder på innehållet. Det är vanligt att flygbolag begär in kvitton på det man haft i väskan, och har man inte sparat dessa så kan bilden komma till hjälp.

Om ens bagage skadas eller försvinner ska man omgående göra en så kallad PIR-anmälan direkt vid bagageutlämningen på flygplatsen.

- Om bagaget blir försenat ska man sedan hålla nere kostnaderna och endast köpa de nödvändigaste sakerna, till exempel klädesplagg och hygienartiklar. Om man köper exklusiva varor och sedan kräver ersättning så kommer flygbolaget troligen att säga nej, säger Jolanda Girzl.