Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förutsättningarna för sänkta ränteavdrag kan ha ökat med det nya blocköverskridande regeringssamarbetet. Men det kan slå hårt mot hushållen om räntorna stiger i höjden. Arkivbild.

Så slår slopat ränteavdrag mot hushållen

Det finns utrymme i plånböckerna för ett sänkt ränteavdrag med dagens låga räntor.

Räntebidragen är återigen uppe på den politiska dagordningen. Och förutsättningarna för att det blir en sänkning är större än tidigare, tror Frida Bratt, sparekonom på banken Nordnet.

Trots att flera partier länge har förespråkat nedtrappade ränteavdrag har inget parti hittills ensamt velat ta ansvar för ett så stort ingrepp i väljarnas plånböcker. Men uppgörelsen mellan S, MP, C och L ändrar spelplanen.

- Nu är det fyra partier som kan stå bakom. Jag tror att det här har helt andra förutsättningar nu än tidigare, säger Frida Bratt.

Läge att trappa ner

Om ränteavdraget ska sänkas så är det läge att passa på medan räntorna fortfarande är låga, anser hon.

- Man ser i uträkningarna att det finns ett utrymme i våra plånböcker att klara av det här nu, så lågt som räntorna ändå ligger. Det kommer att vara betydligt svårare om räntorna stiger.

Hon har räknat på hur sänkta eller slopade ränteavdrag skulle slå. För ett hushåll med lån på 3,3 miljoner kronor skulle en sänkning till 20 procent betyda drygt 400 kronor mer i månaden med dagens ränteläge. Om räntan stiger till fem procent blir lånet i stället 1 375 kronor dyrare i månaden. Med ett helt slopat ränteavdrag skulle samma lån med fem procent ränta bli 11 000 kronor dyrare i månaden.

Morot behövs

Frida Bratt tror också att politikerna gör klokt i att kombinera ett sänkt ränteavdrag med någon form av morot, för hushållen.

- Det kan vara ett subventionerat sparande eller att man, för att luckra upp inlåsningen på bostadsmarknaden, gör något åt själva flyttskatten i sig, inte bara uppskovsräntan.