Nu kommer tydligare riktlinjer för hur tätt man får sitta på restauranger. Bilden är tagen i samband med en inspektion tidigare i vår.
Nu kommer tydligare riktlinjer för hur tätt man får sitta på restauranger. Bilden är tagen i samband med en inspektion tidigare i vår. Bild: Mia Höglund

Så ska trängseln på restauranger minska

Nu kommer nya och tydligare riktlinjer för restauranger och andra serveringsställen. Från nästa vecka måste det vara minst en meter mellan olika sällskap. Samtidigt har ansvaret för tillsyn flyttats till kommunen – det välkomnar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Den 1 juli trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Och nu kommer Folkhälsomyndigheten med nya föreskrifter och allmänna råd som kompletterar och förtydligar den nya lagen.

Bitte Bråstad, chefsjurist Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff om coronapandemin.
Bitte Bråstad, chefsjurist Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff om coronapandemin. Bild: Ali Lorestani/TT

– Det är för att det ska bli enklare med tillsynen, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Det övergripande syftet är att motverka trängsel och därmed minska risken för smittspridning. Av föreskrifterna som träder i kraft den 7 juli framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk.

Minst en meters avstånd

Nytt är att man nu konkretiserar hur långt avstånd det ska vara mellan olika sällskap: restaurangerna blir skyldiga att se till att det är minst en meter emellan. Inom ett sällskap är det den enskilde som är ansvarig för att ett rimligt avstånd hålls.

ANNONS

– Det kommer att vara kommunen som följer upp det här. När det gäller kollektivtrafik och badplatser är det länsstyrelsen som utövar tillsyn, men för serveringsställen är det kommunen, säger Bitte Bråstad.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tycker att det är bra att smittskyddet slipper ansvaret för tillsyn av restauranger.

– Det var ju en sak som bara tillkom – ett uppdrag att smittskyddsläkaren ska ha möjligheten att stänga ner. Det har varit en ganska svår sak, för vi är inte alls vana vid det sättet att jobba, säger han.

En ny uppgift som tagit tid

Under våren har ordningen varit den att miljöförvaltningen varit ute och tittat, och när de tyckt att det ser för trångt ut har de informerat smittskyddet som då tagit ställning till eventuell stängning.

– Vi har ju stängt några restauranger, men ofta har det varit så att restaurangägarna efter ett samtal sagt att de fixar till det. Så det har varit en ny uppgift och en arbetsbörda som tagit väldigt mycket tid från oss på smittskyddet.

Med andra ord är ni nöjda över att det ansvaret nu flyttas över till kommunerna?

– Ja, vi är väldigt nöjda med det. Miljöförvaltningen är vana vid att vara ute och göra de här inspektionerna, och hantera den här typen av frågor. Sedan innebär det att de nu kommer höra av sig till oss för råd, men de får hela kedjan nu och det tycker jag är bra.

ANNONS

Serveringsställena ska också erbjuda gästerna möjlighet att tvätta händerna eller att använda handsprit.

Riktlinjerna gäller alla vanliga, publika restauranger och serveringsställen. Skolbespisning, personalmatsalar och food trucks är dock undantagna.

Måste följa reglerna

Under torsdagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten fick chefsjuristen Bitte Bråstad frågan om det verkligen är rimligt att lägga det här ansvaret på serveringsställen.

– Har man en restaurang så är det en riskfylld verksamhet när det kommer till smittspridning. Och då måste man hålla sig till regler och rekommendationer, säger hon.

Under presskonferensen skickade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten med några rekommendationer för sommaren. Han uppmanade till försiktighet i samband med resor och att man ska undvika större sammankomster.

– Umgås med färre personer. Man behöver inte knyta nya kontakter den här sommaren, säger han.

Han underströk att pandemin långt ifrån är över. Störst smittspridning sker just nu i USA, där rekordmånga nya konstaterade smittade per dag hittas. I Europa ser det något bättre ut. Här är vi inne i vad Anders Wallensten beskriver som en platåfas.

LÄS MER:Kraftig ökning av antalet coronasmittade födda 2001 efter studenten

LÄS MER:Mats har antikroppar – får träffa sin 95-åriga mamma

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS