Så ska regeringen skrota Ebo-lagen

Att bryta segregationen är ett av regeringens uttalade mål. Nu meddelar Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister (S), att regeringen tillsätter en utredning för att kunna avskaffa Ebo-lagen.
– Ebo har ökat segregationen och lett till trångboddhet och social utsatthet, säger han.

ANNONS
|

När statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin nya regering slog hon fast att den ska jobba mot tre prioriterade mål – kampen mot gängen och segregationen, investeringar i klimatet för att skapa jobb och att återta kontrollen över välfärden.

Nu tillsätter regeringen en utredning om att skrota den omdebatterade Ebo-lagen, som gör det möjligt för asylsökande att på egen hand ordna sitt boende i valfri kommun. Ebo-lagen har enligt regeringen bidragit till att öka utanförskapet genom trångboddhet och att många med bakgrund i andra länder hamnar i samma områden.

– Man hamnar oftast hos en släkting som inte alls har möjlighet eller plats, säger Anders Ygeman.

ANNONS
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterar förslag för att bryta segregationen under en pressträff.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) presenterar förslag för att bryta segregationen under en pressträff. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kan förlora ersättning

I stället för Ebo vill regeringen att människor som kommer till Sverige ska anvisas till särskilda mottagningscenter runt om i landet. En utredning som ska vara klar i höst ska se över hur det ska genomföras.

Anders Ygeman framhåller att det till exempel kan bli så att den som väljer att inte bo i något av Migrationsverkets boenden förlorar sin dagersättning.

”Har försämrat integrationen”

Regeringen är av uppfattningen att Ebo-lagen har ökat segregationen i samhället. Det är en åsikt som även flera socialdemokratiska kommunalråd tidigare har framfört, inte minst i Göteborg.

– Ebo-lagen har försämrat integrationen, det är därför vi vill avskaffa den. Vi vill bryta segregationen och förbättra integrationen. Inget område ska lämnas efter, så att barn får se sina föräldrar gå till jobbet, ungdomar klara skolan och att alla våra bostadsområden är trygga platser att leva i. Sverige kan bättre, säger Ygeman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS