Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ska nya utbrott av coronaviruset hanteras

Flera myndigheter förbereder sig för framtida, lokala, utbrott av covid-19. Folkhälsomyndigheten pekar bland annat på att det kan bli aktuellt med särskilda lokala restriktioner.
Samtidigt kan det nu bli aktuellt att alla i ett hushåll, där en coronasmittad person finns, ska stanna hemma.

I juli gav regeringen flera myndigheter i uppdrag att ta fram planer för nya utbrott av det nya coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten presenterade tidigare i somras tre scenarier för kommande årets smittspridning. På en presskonferens på tisdagen presenterade därefter regeringen och flera myndigheter planer för framtiden, baserat på scenarierna.

– Det finns såklart en väldigt stark längtan efter att också få någon slutpunkt för när detta ska ta slut. Men vi kan inte ge de beskeden, heller i dag, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– I stället ligger fokus på att stärka samhällets förmåga att fortsätta trycka ner smittan, slå ner eventuella utbrott.

Hushållskontakter kan få stanna hemma

En stor del av myndigheternas fokus ligger på att hantera framtida lokala och regionala utbrott. Folkhälsomyndigheten pekar på att smittspridningen är lägre än i många andra europeiska länder just nu, men att det inte är någon garanti för framtiden.

– Det är, trots den gynnsamma utvecklingen, en påtaglig risk för lokala utbrott. Det här är ett virus som kännetecknas av klusterspridning av superspridare, och för att kunna sätta in åtgärder mot utbrotten är det viktigt att det finns regionala och lokala strukturer på plats, och upparbetade kontaktvägar mellan olika aktörer, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen. Bild: Marko Säävälä / TT
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen. Bild: Marko Säävälä / TT

Fram tills nu har rekommendationen varit att symptomfria kan leva som vanligt, även om personen bor i samma hushåll som en covid-19-smittad. Det kan nu komma att ändras.

– Det kan till exempel vara att vuxna i ett och samma hushåll ska stanna hemma i avvaktan på provtagning, och undvika kontakt med andra, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi gör det här för att hitta ett tydligare system, och lämna det här med frivillig karantän.

Grunderna fortsatt viktiga

Han menar att råden om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och ha en god handhygien behöver ligga kvar. Smittspårning och generös testning anses också vara viktigt.

– Det finns all anledning att hålla fast vid grundbultarna i svenska strategin.

Regeringsuppdraget gick ut till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, MSB och länsstyrelserna, för att ta fram en plan för att hantera framtida coronautbrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.