Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerns nye partiledare Muharrem Demirok under sitt installationstal vid den  extrainsatta partistämman vid kommundagarna i Helsingborg på fredagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Centerns nye partiledare Muharrem Demirok under sitt installationstal vid den extrainsatta partistämman vid kommundagarna i Helsingborg på fredagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Så ska Muharrem Demirok lyfta Centerpartiet

Muharrem Demirok tar över Centerpartiet i ett svårt läge. Väljarna tycker inte att partiet har den bästa politiken på något centralt område. Det har den nye partiledaren tagit fasta på.
– Ett politiskt parti måste vara relevanta i människors vardag. Vi har ett arbete framför oss, säger han.

Centerpartiet backade mest av alla partier i höstens val. Och extra mycket svider det för centerpartisterna att partiet tappade kraftigt i landsbygdskommuner och mindre städer, konstaterar Muharrem Demirok.

– Vi är ett parti för hela landet och det ska vi fortsätta vara, säger han.

Just att vinna tillbaka landsbygden och vara ett parti för hela landet är en av de fyra prioriteringar han pekar ut för att locka nya väljare. Men alla centerpartister är inte övertygade om att det är Muharrem Demirok – uppväxt i Stockholmsförorten Vårby gård – som är rätt person att lyfta partiet på landsbygden. Inför partiledarvalet lyfte ett ombud fram farhågorna om att partiet istället överger landsbygden med valet av Muharrem Demirok.

– Man måste komma ihåg att man inte bara är platsen man är född på. Man är ju mycket annat också och i det ingår förmågan att ta till sig av det som människor lyfter, säger Muharrem Demirok till GP.

Han har jobbat 13 år som kommunalråd i Linköping, där landsbygdsfrågorna varit en viktig del.

– Jag känner mig trygg i att kunna jobba med frågor som handlar om rättvisa villkor i hela landet.

Tar kritiken som en styrka

Att kritik lyfts så öppet på en partistämma – som snarare är tänkt att signalera enighet och god stämning – är ovanligt. Men Muharrem Demirok väljer att se det som någonting positivt.

– Vi är ett parti med högt i tak. Vi har varit tre kandidater som rest land och rike kring och det är klart att enskilda medlemmar eller kretsar har sina favoriter. Möjligheten att lufta sina åsikter är en styrka för ett parti.

Och när det gäller sakfrågan: ni backade på landet, hur ska ni vända det?

– Valet visade tydligt att enkla svar gick hem hos väldigt många. Nu visar det sig att de enkla svaren krockar med verkligheten. Vi ser ett enormt löftessvek just nu. Jag är rädd för vad det kan medföra, i tilltro till politiken och demokratin.

Vill ge människor mer makt

Han säger att lösningen är att ge människor och företag sänkta kostnader och större makt över sina inkomster.

– Vi måste också ta tag i de orättvisor vi ser. Vi har svar på frågorna som många människor på landsbygden tycker är viktiga: skola, trygghet, närhet till vårdcentralen, fungerande infrastruktur, fungerande samhällsservice. Men också bränslepriser och elpriser.

Den andra frågan han lyfter handlar om klimatet, där Muharrem Demirok tycker att regeringen styrs av SD:s klimatpolitik.

– Vi ser konsekvenserna. De har ingen plan för hur målen ska nås, det är djup bekymmersamt.

Ett problem i sammanhanget är att väljarna inte längre litar på att det är Centerpartiet som har lösningarna. Det är Muharrem Demirok medveten om.

– Vi måste återta förtroendet hos väljarna. Och det ska vi åstadkomma genom att kontinuerligt lägga nya förslag på hur utsläppen ska minska.

Flaggar för ny skolpolitik

Redan i sitt tacktal som nyvald partiledare under torsdagen pekade Muharrem Demirok ut skolan som ett prioriterade område och berättade att han vill att skolpengen förändras, så att skolor som tar ett större ansvar får mer pengar. Till partiets ordinarie stämma i höst ska ett nytt program för hela politikområdet tas fram.

Under fredagen lade han till tryggheten som ett av de områden partiet ska prioritera framöver. Det är på detta område som självkritiken är störst: Centerpartiet har helt enkelt inte haft tillräckligt bra svar på hur Sverige ska komma åt den grova organiserade brottsligheten, konstaterar han.

– Människor uppfattade inte att det var en viktig fråga för oss. Det kommer vi behöva förändra.

Fokus på misshandelsdomar

Inför valet av Muharrem Demirok har mycket av diskussionerna kretsat kring hans brottsregister och det faktum att han vid två tillfällen dömts för misshandel. I sitt installationstal under fredagen närmade han sig ämnet med formuleringar som att han var ”nära att kasta bort hela sin framtid”, men att han ”vaknade upp”.

Till GP säger Muharrem Demirok att han hoppas bli bedömd för den han är i dag och inte för fel han begått som ung.

– Jag har tagit fullt ansvar för de fel jag begått och jag har gjort en resa både personligt och politiskt. Det är det jag vill bli bedömd för.

Hur ser du på att det tagit så stor plats i valkampanjen?

– Det är klart att jag hade velat tala mer sakpolitik, men jag har också varit öppen och svarat frågor. Det är en del av den process vi varit inne i och där även medlemmar kunnat lyfta sina känslor.

Hur ser du på risken att politiska motståndare ska fortsätta prata om det här?

– Jag känner mig trygg i det mandat som Centerpartiet gett mig, och det är därifrån jag hämtar styrkan. Jag har ingen förhoppning och tro att helt plötsligt ska våra politiska motståndare börja älska oss för att vi bytt partiledare.

LÄS OCKSÅ: Klart: Muharrem Demirok ny Centerledare

LÄS OCKSÅ: Valet av Demirok känns som ett högriskprojekt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.