Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så ska lillprinsen heta

Nu är spekulationerna över - det ska pojken heta.

Sveriges nye prins ska heta Oscar Carl Olof.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han blir hertig av Skåne.

Klockan 20.28 på torsdagskvällen födde kronprinsessan Victoria en son på Karolinska sjukhuset i Solna. Liksom när storasyster Estelle föddes för fyra år sedan höll den nyblivne pappan prins Daniel en presskonferens på sjukhuset. Den stolte fadern berättade att förlossningen hade gått snabbt och bra och att den nyfödde liknade sin mor. Men när det kom till vad den lille prinsen – som tar plats som nummer tre i successionsordningen – ska heta fick vi inget svar.

"Carl-Johan", ropade en av journalisterna från det massiva pressuppbådet, men prins Daniel bara log och hummade som svar. Däremot medgav han att namnet var satt och att det kommer att meddelas klockan 11.15 i dag.

Fram till dess är det fritt fram för spekulationer.

 

Historikerna Dick Harrison säger till gp.se att det finns traditionell praxis när det gäller vad kungabarn ska heta: ett familjenamn brukar användas, dock inte det som innevarande regent heter.

– Att Carl eller Gustav dyker upp som andranamn är högt sannolikt, men inte som tilltalsnamn, säger han.

Ett familjenamn brukar också plockas in och eftersom Daniels pappa heter Olle, ligger Olof nära till hands, tror Dick Harrison. Namnet bars också av Sveriges första kristna kung – Olof Skötkonung.

– Det skulle därmed inte vara ett dugg förvånande om det stoppades in, säger han.

 

Så långt den traditionella praxis när det gäller kungliga namn. För sedan kom Estelle. Dick Harisson beskriver valet av namn som "sensationellt". Tidigare hade bara en ingift släkting burit detta namn.

– De valde ett namn de själva tyckte var fint, vilket gör det orimligt att spekulera i tilltalsnamn, säger han.

Däremot ser han vissa namn som osannolika:

– Vi kommer inte att få en Kevin. Det blir inget modenamn som vanlig svensk medelklass döper sina barn till. Det skulle möta motstånd och göra monarkin för vanlig. En viss värdighet behövs, säger han.

 

När GP frågar följarna på Facebook vad de hoppas att prinsen ska heta strömmar förslagen in:

Olof, Karl, Olle – och tilltalsnamnet kommer att vara Olof eftersom Prins Daniel heter detta i andra namn samtidigt som de hyllar Olof Palme med det namnet, skriver Paul Rahmquist.

Bernie Ola-Conny Bernadotte, internationellt och folkligt, tycker Johan Hillnäs.

Carl-Oskar, Carl-Fredrik, Carl-Bertil, Carl-Johan - eller varför inte Carl Johan Zlatan, som CJ Thysell föreslår. ‪ ‬‪

Vincent, Wilhelm är andra förslag från GP:s läsare.

I sann Göteborgsanda föreslår flera läsare namnet Glenn.

 

Namnforskaren Katharina Leibring tror, enligt TT, inte att det blir ett traditionellt kunganamn som Oscar, Carl eller Johan.

– Victoria och Daniel överraskade ju väldigt med Estelle förra gången, så jag tror inte det blir ett av de allra mest föreslagna namnen, säger hon.

Samtidigt säger hon att föräldrar överlag brukar vara mer traditionella när det gäller pojknamn än flicknamn vilket ändå kan tala för ett klassiskt kunganamn.

Eller varför inte Olle, som prins Daniels pappa heter.

– Å andra sidan kanske man gärna tar ett tilltalsnamn som ligger lite i stil med Estelle. Generellt brukar man tycka att namn på syskon får gärna höra i hop och då skulle vi kunna hamna lite var som helst. Både Victorias och Madeleines barn har ju fått namn som fungerar även internationellt, och det kommer säkert den här lille pojken också få, säger Leibring till TT.

 

Johanna Lejon, hovreporter på Svensk Damtidning, säger till Aftonbladet att hon tror på Carl-Johan i tilltalsnamn efter kungens avlidne farbror Carl-Johan Bernadotte som stod Victoria väldigt nära.

– När det gäller andranamn gissar vi på Olof. Som bubblare har vi Oscar, Eugen och Bertil. Fast jag tror att Bertil är reserverat till prins Carl Philips barn eftersom att de stod varandra så nära, säger hon.

 

FAKTA: Konselj på Slottet

Klockan 11.15 kommer kungen att informera om prinsens namn, tilltalsnamn och titel. Även statsminister Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S), riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke medverkar vid konseljen på Slottet.

 

Salut på fem orter

Klockan 12 saluteras det på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg, innan det blir tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

Klockan 13-16 finns det gratulationslistor på Slottet för att allmänheten ska kunna lämna en hälsning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.