- Jag är helt övertygad om att vi kommer att kunna skapa det. Men det bygger på att vi har en stark samverkan, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.
Och det väntas ta några år att förverkliga visionen om en miljö för världsledande forskning på området.
- Därför är den här strategin så viktig, så att vi alla drar åt samma håll
Dra nytta
Skrivelsen om den svenska ESS-strategin, som ska behandlas av riksdagen, lanseras för att utveckla och dra full nytta av forskningsmiljön i Lundaområdet genom tydligare mål och effektivare samordning, enligt ministern.
Synkrotronljuskällan MAX IV invigdes i Lund sommaren 2016, forskningsanläggningen ESS öppnar 2023. Målet med strategin är bland annat att sätta ljus på hur anläggningarna kan hjälpa näringslivet – inom främst materialforskning och life science – och skapa ett ledande forskningscentrum.
- För att ska vi få full valuta för det här så behöver vi se till att vi har samordningsinsatser som både främjar investeringar och ser till att göra det känt om vilka möjligheter som finns, säger Helene Hellmark Knutsson.
Med ett ESS-kansli ska både svenska och internationella intressen säkras genom samordning, enligt regeringen. Förhoppningen är att kansliet ska stå klart nästa år.
- Jag har goda förhoppningar, tack vare den unika miljön som skapas, att vi kommer att säkra svenskt näringsliv och tillväxt framöver.
Svensk forskning
Sverige och Danmark är värdländer för ESS och Sverige bidrar med överlägset störst belopp av de 15 medlems- och observatörsländerna, motsvarande 35 procent av byggkostnaden på 1,84 miljarder euro i 2013 års penningvärde. Men kommer det att betala sig?
- Det är ju hela vår målsättning att det här både ska stärka svensk forskning och kunskapsutveckling, men också göra Sverige mer attraktivt för forsknings- och utvecklingsinvesteringar och med det också internationella investeringar, säger Helene Hellmark Knutsson.