Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De nya sedlarna skulle vara svårare att förfalska.

Så ser du om din sedel är falsk

Syftet med de nya sedlarna var att de skulle bli svårare att förfalska. Men hittills i år har mer än hälften av de falska svenska sedlar som upptäckts varit av den nya sedelserien, rapporterar SVT.

Riksbanken lanserade de nya svenska sedlarna i oktober förra året. Nya sedlar med effektivare skydd mot förfalskningar behövdes. Men trots avancerade säkerhetsdetaljer har förfalskningarna i stället ökat. Första halvåret i år har 231 stycken, varav 136 stycken av den nya sedelserien, till ett värde av 121 960 kronor upptäckts.

- Vi har sett en liten ökning av falska svenska sedlar i och med introduktionen av den nya sedelserien men det är ändå väldigt små volymer vi pratar om, säger Michael Johansson, förste forensiker och sedelexpert på nationellt forensiskt centrum i Linköping, till SVT.

Ett problem är att allmänheten ännu inte har lärt sig att kontrollera sedlarnas äkthet.

- Det kan vara svårare att skilja en äkta sedel från en falsk när man är lite ovan och de som ligger bakom förfalskningarna fångar upp det här och tänker att det är lättare att prångla ut falska sedlar av en ny okänd typ, säger Michael Johansson.

I oktober introduceras även de nya 100- och 500-kronorssedlarna. De gamla versionerna av dessa valörer kan användas fram till den 30 juni 2017.