Så reagerar politikerna efter beskedet

Sverigedemokraternas partiledare kräver politiskt inflytande efter storlek för att släppa fram en regering. MP-språkröret Märta Stenevi vill se ett juniavtal och tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt anklagar Stefan Löfven för att ljuga. Här är politikernas reaktioner efter beskedet att statsministern avgår.

ANNONS
|

På måndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister. Nu väntar talmansrundor.

Samtidigt pekade han ut Vänsterpartiet, som varit en del av regeringsunderlaget, som ansvariga för situationen.

LÄS MER:Så funkar extraval och talmansrundor

Han sade att partierna bakom januariavtalet erbjöd V en väg framåt kring frågan om fri hyressättning vid nyproduktion, genom att innan misstroendeomröstningen hänskjuta frågan till förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter. Stefan Löfven sade också att alla tre parter accepterade detta.

– Jag beklagar att Vänsterpartiet avvisade den möjligheten. Det råder inga tvivel om att Vänsterpartiets agerande och beredvillighet med att forma en tillfällig majoritet med de högerkonservativa har lett fram till dagens svåra politiska situation, sade Stefan Löfven.

ANNONS

Uttalandena har dock inte gått hem hos Vänsterpartiet. ”De enda vi har lierat oss med är hyresgästerna” skriver V på Twitter.

Även den tidigare riksdagsledamoten för V, Rossana Dinamarca, kritiserar Löfven för uttalandena om att V allierat sig med de högerkonservativa.

”Ärligt talat Steffe, ni har ju gått de högerextrema och högerkonservativa till mötes under flera års tid i migrationspolitiken. Det är min bestämda uppfattning att V inte borde ha accepterat Löfven som statsminister just p.g.a. att V därmed skulle göra sig beroende av SD för att genomföra löftet om misstroende, men det är fan inte att liera sig.” skriver hon på Facebook.

Anklagar Löfven för lögn

Den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt, som för att vara en tidigare ledare tagit en ovanligt aktiv roll i den senaste tidens politiska diskussioner, bet också ifrån.

Han tycker att Löfven borde visa ”en smula ödmjukhet”.

Han anklagar också Stefan Löfven för att ljuga:

”Dessutom talar Löfven inte sanning om oberoende förhandlingar för parterna, de erbjöd en riggad förhandling”.

Det Sjöstedt och Löfven har olika bild av är Hyresgästföreningens reaktion efter att januaripartierna öppnade för förhandlingar mellan parterna.

Både V och Hyresgästföreningen sågade förutsättningarna för förhandlingarna, där det i bakgrunden fanns ett hot om att man skulle gå vidare med förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion om parterna inte kom överens.

ANNONS

Busch: M och KD är kärnan

KD-ledaren Ebba Busch skriver på Facebook att hon fortfarande ser en borgerlig regering där M och KD bildar kärnar som bästa alternativet, och att det är naturligt att samtala med både L och SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på sin Facebook att dagens besked är mycket väntat och att Stefan Löfven är rädd för extraval och väljarnas dom eftersom de är tyngda av en rad misslyckanden och MP skulle riskera att åka ur riksdagen.

Jimmie Åkesson upprepar också att partiet vill ha inflytande i proportion till dess storlek om det släpper fram en regering.

”Vi är redo att ta ansvar i, och för, en ny regering. Det har hela tiden varit vår utgångspunkt. Om Sverigedemokraterna ska släppa fram en regering i kommande talmansrundor så kräver det också ett inflytande över regeringspolitiken i proportion till vår storlek.”

Stenevi (MP) efterfrågar juniavtal

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ville inte svara på när hon fick ta del av statsminister Löfvens besked, men anser att vägen framåt nu är tydlig.

– Jag säger samma sak som jag sagt i en vecka – vägen framåt är någon form av juniavtal, där S, MP, C och V hittar en väg framåt. Hur den vägen ska se ut, och i vilken form, behöver vi diskutera sinsemellan.

ANNONS

Tillsammans har de fyra partierna som Stenevi vill se ett samarbete med 175 mandat, vilket precis räcker för att bilda regering. Dock är det oklart om samtliga riksdagsledamöter kommer följa partilinjen, och Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tidigare sagt att man inte vill samarbeta om höstbudgeten med Vänsterpartiet.

– Det är i dessa 175 mandat vi behöver hitta en lösning nu. Vi står inför ett tydligt val – antingen får vi Stefan Löfven tillbaka som statsminister, eller så får vi sitta med Ulf Kristersson som är helt uppbunden och beroende av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. I valet mellan de två alternativen så är MP:s val väldigt enkelt, vi vill se Löfven tillbaka som statsminister, och vi vill inte se en regering som baksätesstyr av Åkesson.

Hur ska det gå till?

– Partierna som delar den bilden måste börja fundera på hur man kommer ur låsningen. Har man tillräckligt mycket gemensamt så hittar man vägar ut ur låsta positioner, även om man inte är överens om allt. I låsta positioner är det enkelt att säga nej, men vid något tillfälle måste man också börja säga ja till något.

Ser ni alternativ till Stefan Löfven som statsminister inom S, MP, C och V?

ANNONS

– Vi är öppna för alla alla vägar framåt, Men för tillfället har jag inte sett något trovärdigt alternativ till Löfven eller Kristersson. De är de realistiska huvudalternativen just nu.

Under presskonferensen menade Löfven att det är Vänsterpartiets agerande som lett fram till dagens situation. Håller du med om det påståendet?

– Det är helt irrelevant just nu, historikerna får svara på vems felet var senare. Min uppgift nu är att bidra till att vi hittar en lösning på situationen vi har hamnat i.

Hur nära var ni att nå ett avtal under veckan?

– Det kommenterar jag inte.

LÄS MER:Nu är det upp till talmannen

LÄS MER:Stefan Löfven avgår: ”Svåraste beslutet jag fattat”

”Fegt av Löfven”

Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf), tycker att Stefan Löfvens besked att avgå är fegt.

– Jag tycker att beskedet är tråkigt och att det är otroligt fegt av Löfven att använda pandemin som en ursäkt för att inte utlysa ett extraval. Nu hoppas jag såklart att talmannen föreslår Ulf Kristersson som statsminister, för Sveriges skull, skriver hon i en kommentar till GP.

Hon menar att bollen ligger hos Annie Lööf och Centerpartiet.

– Jag tror däremot att detta bara är ett spel för gallerierna och att Lööf kommer gå med på en socialdemokratisk regering med stöd från V. Vill man dock ha en mittenregering som driver högerpolitik borde C vilja ha en moderatledd regering eftersom M är det parti i riksdagens som kan prata med alla partier, inget annat parti kan det.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS