Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiden före dådet på Drottninggatan drogs Rakhmat Akilov allt djupare in i våldsbejakande extremism.

Så radikaliserades Akilov

Tiden före dådet på Drottninggatan drogs Rakhmat Akilov allt djupare in i våldsbejakande extremism. På nätet tog han del av propagandatal som prisar jihad och avrättningsfilmer från IS. Snart chattade han själv om att "slå till mot otrogna".

Flera fångar skjuts i huvudet och faller ner i ett vattendrag. Ett hundratal män i bara underkläderna radas upp på marken innan de mördas med automatvapen. I bakgrunden vajar IS karakteristiska svarta flagga.

Dessa filmer på massavrättningar i Irak och Syrien utgör bara en liten den våldsbejakande propaganda som Rakhmat Akilov tog del av på nätet före dådet på Drottninggatan. På en rad olika plattformar har han sökt efter, tagit del av – och, enligt åklagarna, inspirerats av budskap som uppmanar till jihad.

Något åklagarna menar medverkade till att han började planera sitt brott.

- Detta åberopas i stort för att styrka hans radikalisering för att bli en extremistisk islamist, sade Hans-Jörgen Hanström, en av de två åklagarna i rätten under förhandlingens första dag.

"Prisar martyrdöden"

Via den krypterade appen Zello tittade Akilov på olika videor där martyrskap och jihad prisas. I februari lyssnar Akilov på ett tal av "Abu Osama".

- Där säger han att hans mor ska vara stolt över honom för att han strider för Gud och för kalifatet. Att hon ska vara stolt om han blir martyr och dödas i striden för islam och för Allah. På slutet prisar han martyrdöden och säger att martyrer inte dör. De är odödliga, sade Hanström.

Abu Osama är också smeknamnet på en IS-ledare och person som Akilov enligt egen utsago i förhör pratar med samtidigt som han kör lastbilen.

Andra videotal han tittat på handlar bland annat om kalifatet, religiösa förpliktelser för muslimer och plikten att utföra jihad.

Tankarna på ett eget terrordåd tycks ta form i början av 2017. Via bland annat Zello kommer Akilov i kontakt med personer kopplade till IS.

Den 16 januari frågar han en chattkontakt hur man svär trohetseden. Utan trohetseden kan brottet i IS ögon inte betraktas som något som skett med terrorrörelsens stöd, enligt åklagarna.

"Kriga mot de otrogna"

"Om Gud vill utför jag martyroperationen", skriver Akilov i en annan chatt och ber om råd hur han kan "slå till mot otrogna".

I mars söker han på biljetter till Waxholmsbåtarna, googlar bombingredienser, rekognoscerar och fotar i centrala Stockholm. Samtidigt fortsätter han att lyssna på militanta tal på Zello, bland annat om användning av bilar för självmordsattentat. I chattarna ber Akilov om vägledning.

"Ni som är trogna! Kriga mot de otrogna som finns omkring er. Låt de övertygas av er grymhet. Koran 9:123", lyder en uppmaning från "Abu Fotima".

"Om Gud vill, läser jag mina böner i tid. Jag kommer att förbereda [självmords]bältet snart och går, om Gud vill", skriver Akilov till svar.