Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Många hundägare vet inte hur man ger första hjälpen till sitt djur. Arkivbild.

Så räddar du livet på din hund

Hunden kallas människans bästa vän. Men nu är det på tiden att människan blir en bättre kompis till hunden. Många hundägare vet inte hur man ger första hjälpen till sitt djur.

- Det är bra att känna till vad man kan hjälpa sitt djur med om olyckan skulle vara framme, att man känner sig lite rustad, säger Sandra Göransson, chefsveterinär vid djursjukvårdsföretaget Anicura.

I en undersökning som Yougov utfört på uppdrag av Anicura så var det drygt åtta av tio tillfrågade som inte hade någon kunskap om hur hjärt-lungräddning görs på husdjur.

- Det visar att det finns utrymme för förbättring, säger Sandra Göransson.

Hennes råd till hund- eller kattägare är att läsa på om hur man ska ge första hjälpen till sitt djur om en olycka har inträffat. Bland annat handlar det om att ta reda på vad man ska göra vid en misstänkt förgiftning, vid en situation där djuret riskerar att kvävas eller om djuret blöder kraftigt.

- En av de mest effektiva saker man kan göra som djurägare är att stoppa en blödning innan man beger sig till veterinär, det gör ju skillnad. Det är viktigt att våga lägga lite tryck på förbandet.

Undersökningen genomfördes mellan den 8 och 11 maj. I den så svarade 1 017 djurägare (hund, katt och smådjur) på frågor genom en internetpanel.