Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Så påverkar de nya restriktionerna regionen

Avstå från att besöka butiker, badhus och gym – och ha enbart fysiska kontakter med personer man bor med.
Lokala restriktioner införs nu för att minska smittspridningen i Västra Götalandsregionen. De skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten påverkar hela regionen. GP:s reportrar förklarar de nya riktlinjerna.

I dag infördes följande råd för Västra Götalands-regionen.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Det är en del av Folkhälsomyndighetens strategi inför hösten, säger Filip Persson, nyhetsreporter på GP.

– Man såg då risken för lokala utbrott och tänkte att det då skulle vara mer effektivt att rikta in sig på enskilda regioner snarare än nationella, säger Filip Persson.

Nya nationella råd kan tillkomma

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan det bli aktuellt med nya nationella riktlinjer om regionernas allmänna råd inte bär frukt.

– Det beror på utvecklingen. Om allt fler regioner har samma utveckling är det svårt att skylla på regionerna längre, säger Filip Persson.

Hemmamiljöer, fester och andra stora folksamlingar pekas ut som de största plattformarna för smittspridning.

– Men kollektivtrafiken och restaurangerna har inte fått några extra direktiv i dag. Där finns redan allmänna råd, riktlinjer och rekommendationer, säger Filip Persson.

E-handeln kan bli stora vinnare

Vad som däremot påverkas är köpcentrum och butiker. Något som slår hårt mot handeln i området.

– Nordstan uppmanar folk att komma andra tider, exempelvis före lunch eller efter klockan 18. Rimligtvis betyder det ett rejält tapp för köpcentrum och butikerna, säger Valdemar Lönnroth, ekonomireporter på GP.

Däremot räknas e-handeln ta ytterligare ett skutt uppåt.

– Den ökar, vi är redan digitaliserade i Skandinavien men e-handeln har fått en rejäl skjuts under pandemin och vi kan vänta oss att de får ännu ett nytt uppsving nu. De som inte är med på det tåget kommer bli stora förlorare, säger Valdemar Lönnroth.

Västra Götalands landshövding Anders Danielsson meddelar i dag att publik- och deltagarantalet fortsatt ska ligga kvar på 50, och inte 300 som regeringen beslutade i förra veckan.

LÄS MER: Massiv nedstängning av Göteborgsidrotten

Så påverkas kulturen och idrotten

Det påverkar kultur- och nöjesindustrin, däribland Göteborgsoperan.

– Det är inte riktigt klart hur de ska fortsätta, ledningsgruppen sitter i möten nu. Men det lutar åt att de kommer vilja köra på med 50 personer i publiken, säger Carl Moberg, GP:s kulturreporter.

– Men det är klart, det är ganska litet i jämförelse med operans gigantiska scen...

Också idrotten påverkas. All idrott för personer över 15 år uppmanas att omedelbart ställa in all verksamhet.

– Det är en blandning av besvikelse och förståelse hos de specialidrottsförbund vi hunnit prata med, säger GP:s sportreporter Joel Tivemo.

– Inomhusidrotterna har hunnit köra igång ordentligt och de hoppades att vi nu skulle vara tillbaka i vardagen på något sätt. Men de tyckte givetvis att beskedet var väldigt tufft.

Joel Tivemo menar dock att beskedet bemötts med stor förståelse.

– Jag tycker ändå man kan applådera den förståelsen från de vi pratat med.

Den professionella idrotten får fortsätta utöva träningsverksamhet då de är yrkesutövare.

– Det är den stora breddidrotten, som påverkar vår folkhälsa, som drabbas här. Vad det innebär på lång sikt är svårt att säga just nu, säger Joel Tivemo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.