Att börja träna eller träna mer eller för ett särskilt lopp, är det vanligaste nyårslöftet. Och de flesta uppfylls faktiskt, visar en studie.
Att börja träna eller träna mer eller för ett särskilt lopp, är det vanligaste nyårslöftet. Och de flesta uppfylls faktiskt, visar en studie.

Så lyckas du med nyårslöftet

Har du några nyårslöften? Det är faktiskt ingen dum idé. De flesta brukar uppfyllas, visar en studie.

ANNONS
|

Det är många som är tveksamma till vad ett nyårslöfte egentligen är värt. Men faktum är att de flesta uppfylls.

I en studie vid Stockholms och Linköpings universitet bland svenskar som vid årsskiftet 2016/2017 gav sig själv ett nyårslöfte tyckte 55 procent att de också lyckats uppfylla löftet, vilket Sveriges Radio P4 Uppland har uppmärksammat. De löften som handlade om att uppnå något visst mål visade sig också betydligt fler att uppnå, än mål som snarare handlade om att sluta med något.

Slutsatsen blev att tydliga och påtagliga löften oftare infriades.

ANNONS

- Det viktiga är hur man har formulerat sitt löfte. Att tydligt för sig själv formulera en instruktion om vad man ska göra. Närmandelöften verkar hålla bättre än avslutandelöften. Alltså löften där det handlar om att närma sig något mål, snarare än ett mål om att sluta göra något, säger Per Carlbring som är verksam vid Stockholms universitet.

Tydligt vad göra

TT: Vad beror det på?

- Det är nog mer tydligt vad man ska göra. Det är lätt att säga att man ska "sluta med sociala medier". Det förstår vi vad det innebär, men vad ska man göra istället då?

Viktigt är också att vara medveten om att det kommer bakslag och att lyckas hantera dem.

- Om man har ett högt och ambitiöst mål är det viktigt att redan innan ha brutit ned det till delmål. Om det är ett högt och oöverstigligt mål blir det otydligt vad man ska göra för att uppnå det, säger Per Carlbring.

ANNONS

Träna mer etta

Studien visade även vilka de vanligaste löftena är. Överst kommer löftet att träna mer, kanske att börja med en viss träning eller att träna inför ett lopp eller en utmaning. Näst vanligast är löftet att gå ned i vikt och på tredje plats kommer löftet att börja äta mer nyttigt.

TT: Är det en bra sak att avge ett nyårslöfte?

- Ja, för en hel del är det så att de når målet. Sedan kan man ju ta en annan tidpunkt på året. Det handlar om att ge sig själv en "fresh start". Nyår kan ju vara en bra sådan tidpunkt.

Dela med sig

Ett bra tips är också att berätta för andra om sitt löfte, då det ökar sannolikheten att man klarar uppnå löftet. Nu finns också möjlighet att vara med i en ny studie, vilket kan motivera.

TT: Vad har du själv för nyårslöften?

- Jag har ett relativt lätt löfte: Att prata med en ny person varje dag. Det blir intressant och jag tror det blir ganska lätt. Mitt andra löfte är helt omöjligt, men ett test på om mina råd fungerar. Jag ska göra som en superhjälte och springa 10 km varje dag och göra 100 situps och liknande, men nu har jag sagt att jag bara gör det varannan dag. Det kommer ändå vara väldigt svårt. Och få mig att undra varför jag lovade det där.

ANNONS
TT

Fakta: Nyårslöften

Studien som gjorts av forskare vid Stockholms universitet och Linköpings universitet genomfördes under 2017. 1062 personer deltog i studien som genomfördes på internet. I december 2017 svarade 55 procent att de hade uppnått sitt mål.

Vanligaste nyårslöftena gäller: 1. Träning. 2. Gå ner i vikt. 3. Äta mer nyttigt (kan vara till exempel mer grönsaker, med mindre klimatpåverkan osv) 4. Utvecklas som person. 5. Ökat psykiskt välmående.

En ny studie om nyårslöften har påbörjats. Den som avger löfte 2018/2019 kan anmäla sig till: www.nyarslofte.se.

ANNONS