Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Så lever de misstänkta för sommarstugemordet i häktet

De är misstänkta för att ha mördat kvinnans pappa och för att ha försökt döda hennes mamma. Här, på häktet i Uppsala, sitter de misstänkta sommarstugemördarna helt isolerade från omvärlden - utan möjlighet att själva ta kontakt med sina familjer eller att läsa vad som skrivs om dem i tidningarna.

Sedan den andra september sitter en kvinna i 40-årsåldern och en man i 20-årsåldern häktade för ett mord och ett mordförsök i en sommarstuga i Arboga.
Dådet ägde rum en månad tidigare. Paret låg och sov när någon tog sig in i deras sommarstuga och knivhögg dem. Kvinnan överlevde attacken och kunde larma polisen.
– Hjälp, jag har hål i kroppen, sa kvinnan i larmsamtalet.

LÄS MER: Dottern och sambon misstänks ha mördat tillsammans

Dottern misstänkt

Efter att misstankarna om att frun skulle ha mördat sin make avskrivits vände sig utredarna mot parets dotter. Hon och hennes sambo sitter nu på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.
– De finns på häktet i Uppsala, säger kammaråklagare Jessica Wenna.
Åklagaren skrev i häktningsframställan att dottern och hennes sambo ska ha utfört dåden "tillsammans och i samförstånd med annan". De skriver att dottern "i vart fall anstiftat" till mordet och mordförsöket samt "medverkat till gärningarna genom råd och dåd".

Får inte ha kontakt med omvärlden

Tingsrätten beslutade att paret skulle åläggas restriktioner. Detta innebär att de är helt isolerade från omvärlden.
– De har alla restriktioner som man kan ha. De får inte sitta tillsammans med någon annan, de får inte ha kontakt med personer utan att det prövas av åklagare och de får inte ta del av nyhetsmedia, säger Jessica Wenna och fortsätter.
– Det beror på att utredningen är inne i ett känsligt läge. Utredningen kan påverkas eller till och med förstöras om det tillåts att de här misstänkta får information.
Förutom personal på häktet och poliser får de bara träffa och prata med sina advokater, som förövrigt har yppandeförbud vilket innebär att de inte får berätta vad som kommit fram vid polisförhör eller häktningsförhandlingen.

LÄS MER: Sommarstugemordet: Detta har hänt

Men det finns vissa undantag. Kvinnan, som är en flerbarnsmamma, kan få kontakta sina barn.
– Det måste tas en kontakt med åklagaren inför varje gång som hon skulle vilja ha kontakt med sina barn. Sedan avgör vi från fall till fall om det tillåts eller inte. Det är inte så att hon inte får ha kontakt med sina barn utan det sker en prövning, säger Jessica Wenna.

Förhörs inte varje dag

Förhör med de häktade hålls inte varje dag.
– De förhörs när det finns anledning att höra dem, säger Jessica Wenna och fortsätter.
– Det sker när det finns anledning till det.
Jessica Wenna vill inte gå in på hur det går till rent praktiskt när det är dags för förhör.
– Det kan ske på olika sätt och det vill jag inte närmare gå in på.

LÄS MER: Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

Beroende av analyssvar

Vanligtvis begärs man häktad i två veckor i taget men för de misstänkta sommarstugemördarna gällde fyra veckor.
– Det förekommer i ärenden där man på en gång kan se att det är helt omöjligt att hinna klart på två veckor. Då brukar man få fyra veckor, säger Jessica Wenna.
Detta innebär att åtal ska väckas senast 30 september, om åklagaren inte begär förlängning.
Kommer ni att hinna klart?
– Det kan jag inte uttala mig om men det beror på vad som händer under utredningen. Det får vi se, säger Jessica Wenna och säger att de bland annat är beroende på hur lång tid NFC tar på sig.
– Vi är beroende av att få de analysresultat som vi behöver innan vi kan komma fram till ett eventuellt åtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.