Så lång är medelpenisen

ANNONS
|

Lägg bort linjalen och var tillfreds med det du har. Det är budskapet i den nya studien med namnet, "Är jag normal", som gjorts vid King's College i London. Forskare har nämligen utformat en grafisk sammanställning över medellängden såväl i slakt som erigerat tillstånd och som bonus – även utsträckt.

Till sin hjälp har man haft data från 17 tidigare studier, i vilka totalt 15 521 penisar från hela världen ingår.

–Män tenderar att underskatta sin längd och ha en felaktig bild av vilken storlek andra personer har. Vi tror att de här graferna kan hjälpa läkare att lugna majoriteten att deras penisar är inom den normala längden, säger forskaren David Veale.

Få som är extremt små penisar

10 000-kronorsfrågan är ju då – hur lång eller kort är en normalpenis? Studien visar att i slakt tillstånd ligger snittet för att vara exakt på 9,16 centimeter. Erigerad kryper den upp till 13,12 centimeter medan en uttänjd hamnar på 13,24.

ANNONS

Bara fem av 100 män visade sig ha en erigerad penis under 10 centimeter och blott två procent går också in i kategorin: extremt liten.

För den med mindervärdeskomplex kan det också vara intressant att veta att endast 5 procent av männen kommer upp i mer än 16 centimeter.

Beredda ta risken att plastikoperera könet

Jan Jernbeck, plastikkirurg vid Akademikliniken i Stockholm möter män som har komplex.

–Antalet som söker har ökat. Samtidigt är man i dag mera öppen att komma och ställa olika frågor kring plastikkirurgi, men det är en av mina uppgifter att ge korrekt information att de faller inom normalkategorin och det finns de som är nöjda med den informationen, säger han.

Och de som ändå inte är tillfreds?

–Det är viktigt att berätta att det finns potentiella risker med ett ingrepp. Somliga patienter tycker att det är viktigt att få två-tre centimeter extra i slakt tillstånd och är beredda att ta den risken. Sedan finns det också de som kommer tillbaka och berättar att operationen gett dem bättre livskvalité.

Som underlag har forskarna haft 17 studier där sjukvårdspersonal mätt penisen hos vuxna män.

Sammanställningen visar att medellängden på en slak penis är 9,16 centimeter.

En uttänjd ligger på 13,24 cenimeter.

Erigerad, 13,12 centimeter.

Omkretsen för slak penis var 9,31 och för en erigerad 11,66.

95 procent av männens penisar var i utsträck tillstånd mellan 10 och 16 centimeter.

Endast fem av 100 män hade en penis som var under tio centimeter.

Studien presenteras i tidsskriften British Journal of Urology.

ANNONS