Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Så kommer bedragarna över dina kortuppgifter

Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat kraftigt under 2016. Den typ av bedrägeribrott som ökar mest är det polisen kallar för datorbedrägeri, som ökat med drygt 53 procent. Nu varnar polisen för bedragarnas nya knep - och hur lätt de kommer över dina personuppgifter.

Under oktober månad utsattes över 17 000 svenskar av någon form av bedrägeri. Över 6 000 av de anmälda brotten gällde datorbedrägeri, där någon annan använt offrets kontokort för att genomföra ett internetköp.

Facebook som verktyg

ID-kapning kan genomföras på mängder av sätt, men ju mer bedragaren vet om sitt potentiella offer desto större skada kan denna orsaka. Då det idag är svårt, nästintill omöjligt, att komma över en persons E-legitimation eller motsvarande, tar bedragarna till andra knep. 

Efter att ha kapat en persons Facebook-konto, utger sig sedan bedragaren för att vara offret och kontaktar olika vänner till den riktiga innehavaren för att be om ekonomisk hjälp. De ber då offren om hjälp med E-legitimation och lyckas därigenom få en ny användare med giltig legitimation - och på så sätt ha kontroll över alla bankkonton och kan ansöka om lån i offrets namn. 

Under 2016 hade två av tre svenskar utsatts för så kallad phising, eller dataintrång. De som drabbats mest är unga mellan 18-29 år, där 25 procent har uppgett att de haft svårt att avgöra om phisingmejlen är från en legitim avsändare eller om det är en bluff. 

Likt datorbedrägerier har också kontokortsbedrägerier ökat - något som hade kunnat förhindras av kontokortsutgivarna. Under 2015 utsattes 55 000 svenskar av att någon använt deras bankuppgifter för att göra köp över Internet. Här ser man en ökning på 60-70 procent under 2016. 

Få E-handlare anslutna till säkerhetssystem

Nationellt bedrägericenter, NBC, menar att dessa bedrägerier kan förhindras genom en mer utbredd användning av skydd. 3D-secure används av Visa och Mastercard, men långt ifrån en majoritet av alla E-handlare använder sig av detta system. NBC menar att om fler E-handlare ansluter sig till detta system, så minskar också möjligheten för bedragarna att lyckas genomföra köp. Flera banker har också börjat med tjänsten att spärra kontokortet för köp via Internet, vilket ytterligare minskar risken för att en bedragare ska kunna använda kortet för onlineköp. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.