Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så klarar du årets fattigaste månad

Januari beskrivs ofta som årets fattigast månad. För att klara månaden ekonomiskt och för att inte hamna i skuldfällan är det viktigt att få kontroll över sin ekonomi. Det kan handla om saker som att leva billigt och att sälja det man inte behöver.

Om årets första månad samtidigt är årets fattigaste är svårt att veta. Men det finns saker som gör att om den nu inte är det ändå känns som det.

– Man har lämnat december som är årets dyraste månad. Det handlar inte bara om dyra julklappar. Under månaden händer mycket som kostar pengar och allt avslutas med nyårsafton. Många har därför överskridit sin budget, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Gör upp en budget

För att januari ska kännas mindre fattig och för att få kontroll på sin ekonomi igen finns det mycket man kan göra, berättar privatekonomen. Det första du ska göra är alltid att betala dina räkningar så att du inte kommer efter. Efter det ska man göra upp en budget på det man har kvar. Antingen kan man räkna ut hur mycket man kan spendera per dag eller per vecka. Räcker pengarna ändå inte rekommenderar Ingela Gabrielsson några andra saker.

– Ta och titta i kylen, frysen och garderoben där brukar det finnas saker som går att använda. På vinden har du kanske saker som du antingen kan sälja eller lämna in på en pantbank. Matlåda till jobbet och ha knytkalas med sina vänner är också saker som gör att pengarna räcker lite längre, säger hon.

Ta inte lån!

Det finns också några saker man inte ska göra även om det gapar tomt på kontot.

– Ta inga snabblån, smslån eller köp på avbetalning. Räntorna är ofta så höga att det kan bli svårt att få ekonomin att gå ihop senare. Låneföretagen vill tjäna pengar och beviljar inte lån för att vara snälla, säger Ingela Gabrielsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.