Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

I helgen väntas SD stryka en rad förslag ur principprogrammet som har ansetts kontroversiella. Kravet på sänkt abortgräns kan slopas, liksom begreppet "nedärvd essens".
– Jag ser det som ett sätt att förändra en bild av SD som något annorlunda, till ett parti som kan samarbeta med andra partier, säger Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

Under Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro vill partiledningen driva igenom en rad förändringar som mjukar upp SD:s politik i värdegrundsfrågor.

– Många förändringarna har varit kontroversiella saker som har lyfts upp i debatten som ett tecken på att SD inte är ett parti som alla andra, säger Niklas Bolin, docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Han säger att förändringarna får ses i ljuset av att partiet vill ses som ett parti det går att samarbeta med.

LÄS MER: Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

"De tycker samma sak som tidigare"

Partistyrelsen föreslår bland annat att förslaget om att förbjuda dubbla medborgarskap och kravet på en sänkt abortgräns stryks och att samkönade par ska kunna prövas för adoption.

Det kontroversiella begreppet "nedärvd essens" kan också komma att strykas från principprogrammet, eftersom det är "tolkningsmässigt problematiskt" och att det har "vantolkats" som rasism.

Men kontentan är densamma, även om de kontroversiella orden stryks, enligt Niklas Bolin.

– Man kan notera att begreppet finns kvar i det förslag som ligger, men inom en parentes. De tycker samma sak som tidigare, men vill göra det tydligt att det inte är den typen av åsikt som andra har pekat på.

LÄS MER: Sverigedemokraterna fortfarande ute i kylan i Göteborg

Niklas Bolin är docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Bild: Marlene Jonsson
Niklas Bolin är docent och universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Bild: Marlene Jonsson

Det föreslagna principprogrammet uttrycker nu att kollektiva egenskaper som hudfärg och etnicitet är irrelevant för SD och att även den som tillhör en nationell minoritet kan ha svensk identitet.

– Det är något som också fått uppmärksamhet tidigare, särskilt i samband med att Björn Söder sagt att judar inte är svenskar, att de inte tillhör den svenska nationen. Det ligger nära till hands att tro att det är ett svar på den typen av diskussion som förts tidigare, säger Niklas Bolin.

Närmre mellan SD och M-KD

Sedan 2015 års flyktingkris har de flesta partier närmat sig SD genom att förespråka en mer restriktiv invandringspolitik. Men det som framförallt driver på partiets förändringar är relationerna till de andra partierna, enligt Niklas Bolin.

– Men chansen att få riktigt stort inflytande är mycket större om man kan samarbeta med andra partier och till och med fungera som ett stödparti till en regering, säger han.

Att SD allt mer har börjat släppas in i värmen, från att helt ha stängts ute genom decemberöverenskommelsen, till att börja prata i utskotten, ta passivt stöd av SD och slutligen regelrätta möten mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.

– Det har gradvis förskjutits, i synnerhet hos KD och M. Att de nu står närmare varandra än någonsin tidigare kan man ganska enkelt konstatera.

Svårt locka kvinnor

Samtidigt som SD är Sveriges största parti bland männen är det svårt att locka kvinnliga väljare. I GP/Sifos väljarbarometer från november hade partiet stöd från 15,6 procent av kvinnorna, jämfört med 13 procent i valet 2018. Bland männen är stödet dubbelt så stort och endast 7,4 procent av kvinnorna 18 och 29 år skulle ge SD sin röst.

Niklas Bolin säger att den förändrade synen på abort, kan vara ett sätt att locka kvinnliga väljare.

– Men jag skulle säga att förändringarna i huvudsak syftar till att förbättra möjligheten till samarbete med andra partier, snarare än att rikta sig till väljarna primärt, säger han.

Vad gäller migrationspolitiken är det dock fortsatt hårda tag som gäller. Bland förslagen som ska upp till beslut ryms möjligheten att återkalla medborgarskap, ett asylmottagande som genererar netto-minus och att flyktingar bara ska tas emot via FN:s kvotsystem.

Fakta: Förslag som behandlas under SD:s landsdagar

• Kravet på sänkt abortgräns ska slopas, partistyrelsen vill se ett stöd till befintlig abortlag.

• Förslaget att införa frivillig sambeskattning mellan makar stryks.

• Begreppet "nedärvd essens" tvättas bort.

• Stryka förslaget om att förbjuda dubbla medborgarskap.

• Samkönade par ska kunna prövas för adoption.

• Sluta driva frågan att barnmorskor ska kunna säga nej till att utföra abort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.