Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskarna ska använda mjölk för att studera hur TBE sprids i Sverige. Foto: Arkivbild / TT

Så kan fästingsmittan spridas via mjölk

Att fästingbett kan föra med sig TBE känner många till. Men att viruset också kan spridas via mjölk är något som en grupp svenska forskare nu ska titta närmare på. – Tidigare har man samlat in en massa fästingar. Men då måste man leta väldigt mycket och samla in väldigt många för att hitta smittan, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet.

Virussjukdomen TBE är mest känd för att den vanligtvis sprids genom fästingbett och kan orsaka hjärnhinneinflammation hos människor som smittas. Men det finns även studier som visar att viruset kan spridas via opastöriserade mjölkprodukter.

– Det finns dokumenterat från ett antal mindre epidemier att TBE kan spridas i mjölk. Men det är en väldigt liten risk. Tanken med det här är att man ska kunna använda mjölk som verktyg för att hitta områden där TBE finns, säger säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet.

Tidigare behövt samla in fästingar

Magnus Johansson har tillsammans med ett par andra forskare fått tre miljoner kronor från forskningsrådet Formas för att genomföra de nya studierna. De kommer till exempel att titta på vilka typer av virus som finns i Sverige och hur de utvecklas.

– Tidigare har man samlat in en massa fästingar. Men då måste man leta väldigt mycket och samla in väldigt många för att hitta smittan, säger Magnus Johansson.

Han och de andra forskarkollegorna kommer att leta efter TBE-antikroppar i mjölk på olika platser i Sverige. I djur som har infekterats med TBE kan viruset spridas vidare i mjölken. Enligt Magnus Johansson finns det studier som visar att vaccinerade djur inte får något virus i mjölken.

Ingen anledning till oro

Det finns ingen risk att smittas med TBE från vanlig mjölk som man köper i matbutikerna. Där är mjölken pastöriserad och den processen överlever inte viruset. 

– Det finns många olika mikroorganismer i mjölk, men efter pastörisering är det ingen fara alls.

Ett fåtal mjölkprodukter i butikerna är opastöriserade, vissa ädelostar till exempel. Men inte heller då finns det någon anledning till oro för konsumenterna. 

– Jag är själv inte det minsta orolig för att äta opastöriserade ostar, säger Magnus Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.