Flygbild över branden runt Ljusdal 18 juli 2018.
Flygbild över branden runt Ljusdal 18 juli 2018. Bild: Maja Suslin

Så kan du hjälpa i kampen mot bränderna

Hittills har över 5 000 människor i Sverige anmält sig för att hjälpa till i arbetet med att släcka de bränder som rasar i Sverige. Röda Korsets generalsekreterare berättar vad det innebär att vara volontär.

ANNONS
|

Medan brandmän och militärer arbetar från mark och luft för att få kontroll över bränderna har också flera tusen volontärer anmält sig redo att hjälpa till.

För att få ordning på det stora antalet människor har Röda Korset fått uppdraget att nationellt samordna och organisera frivilliga.

Martin Ärnlöv är generalsekreterare vid Röda Korset. Han har nyss återvänt efter att ha besökt arbetet vid flera av de större bränderna.

– Jag är otroligt imponerade. Både av yrkespersonerna men inte minst av alla frivilliga som är där och smörjer upp maskineriet. Som ser till att det fungerar med transport, logi och förnödenheter, säger Martin Ärnlöv.

ANNONS

LÄS MER:Expert på brandbekämpning: "Måste tänka i nya banor"

Tusentals har anmält sig som volontärer

5 100 frivilliga från hela landet har än så länge anmält sig till Röda Korset. Av dem är det dock långt ifrån alla som är på plats vid bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. I första hand ställs nämligen frågan till de som bor i närområdet.

– Sen behövs det också ibland specialiserade frivilliga. Som exempelvis kan första hjälpen, köra tunga fordon, krishantering eller arbeta med motorsåg, säger generalsekreteraren.

Även om många som anmäler sig alltså inte kommer att vara på plats vid de större pågående bränder förklarar Martin Ärnlöv att det är bra att beredskapen finns på plats om nya bränder skulle bryta ut.

– Om det uppstår en brand i Småland eller Dalsland, då plockar vi fram personerna som har anmält sig runt den trakten. Man bygger utifrån de resurser som finns i kommunen. Det behöver inte vara Röda Korset utan kan också vara hemvärnet eller Svenska kyrkan, säger han.

Allt från chaufför till brandvakt

För den som blir uppringd för att hjälpa till kan en stor variation av sysslor vänta. Det kan vara att hjälpa till med transporter eller att få fram varm mat. Det kan också vara att vakta de områden där branden bedöms vara släckt. Ett arbete som kräver många människor.

ANNONS

– Skogsbränder är lömska grejer. Det kan ligga och pyra under mark och sedan plötsligt blossa upp, säger Martin Ärnlöv.

Den som vill anmäla sig som frivillig till Röda Korset kan göra det genom att fylla i ett formulär på redcross.se eller via telefon 0771-19 95 00.

ANNONS