Besöksförbud är en åtgärd som vidtagits på äldreboenden i landet. Men det går att göra betydligt mer, betonar Folkhälsomyndigheten nu.
Besöksförbud är en åtgärd som vidtagits på äldreboenden i landet. Men det går att göra betydligt mer, betonar Folkhälsomyndigheten nu. Bild: Stefan Berg

Så kan äldreboenden stoppa smittspridningen

Region Stockholm och Region Sörmland har varit hårdast drabbade av smittspridning på äldreboenden. Med erfarenheterna därifrån ger Folkhälsomyndigheten nu råd till boenden i resten av landet. Hur smittan tog sig in på boendena är dock fortfarande oklart.

ANNONS

Äldreboenden runt om i landet har drabbats hårt när det nya coronaviruset har tagit sig in och spridits.

Region Stockholm och Region Sörmland är regionerna som hittills drabbats allra hårdast, och på måndagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten presenterades lärdomar därifrån för att få stopp på smittspridningen på boenden.

– Det finns väldigt mycket kunskap om hur man förebygger dropp- och kontaktsmitta inom vården, säger Malin Grape, chef för enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Coronasmitta på hälften av kommunens äldreboenden

Lojalitet med brukarna viktigast

Hon poängterar tre punkter, som man ser är de allra viktigaste. Bland annat att personalen ska stanna hemma vid minsta symptom.

– Här har arbetsgivaren en jätteviktig roll att hitta strukturer, följa upp vilka symptom man kan ha och när man är frisk igen så att man kan komma tillbaka.

ANNONS

– Personalen ska också verkligen känna att det är okej att stanna hemma, att det finns personal på plats så att man inte går dit i lojalitet till sina kollegor. Nu är det lojalitet med brukarna, omsorgstagarna, som är det viktiga.

Även organiseringen av arbetet betonas som viktigt, så att antalet kontakter inom äldreomsorgen begränsas.

– Man kan organisera medarbetare i mindre grupper. Och är det dessutom så att man har positiva fall kan man se till att samma personal inte vårdar både sjuka och friska omsorgstagare.

LÄS MER:Göteborgs stad missade smitta på privata äldreboenden

Inte full följsamhet

Slutligen betonas vikten av att följa basala hygienrutiner.

– Det är grunden för att förebygga smitta mellan personer på ett boende, precis som i vården. Både i form av kunskap, men också att allt finns på plats som handdesinfektionsmedel och skyddshandskar till exempel.

Liknande rekommendationer har gällt även tidigare under pandemin, och genom enkätsvaren ser Folkhälsomyndigheten vikten av att fler hörsammar dem.

Det gäller, förstås, också boenden i Göteborg som på flera håll också haft stora problem, vilket GP rapporterat om i flera artiklar.

– Det som är så viktigt att genomföra, vet vi inte följs i full utsträckning i dag. Så det är fortfarande en väldigt viktig åtgärd att se till så att det här fungerar, säger Malin Grape.

ANNONS

Huvudfrågan obesvarad

Frågan på allas läppar – hur kom smittan egentligen in på äldreboendena – fick däremot inget tydligt svar under måndagens presskonferens.

– Vi har ingen bra bild av hur det har gått till, säger Per Follin, chef vid smittskydd Stockholm.

Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm.
Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm. Bild: Jessica Gow/TT

Enligt honom var det inte heller syftet med enkäten. I stället handlade det om en probleminventering och att se vilka åtgärder som vidtagits.

– Att gå tillbaka och se vad som skedde, det har vi inget enkelt svar på. Det rör sig om en komplex situation och miljö och det krävs många åtgärder för att förhindra spridning, säger han.

Det är ju ändå vad alla undrar nu...

– Det är absolut relevant, men just nu tittar vi på här och nu, samt framåt, säger Per Follin.

Han uppger fortsatt att det pågår ett samarbete mellan bland annat smittskyddet i Stockholm, Folkhälsomyndigheten och äldrevårdens huvudmän där man hoppas få fler svar.

Kan det landa i att vi aldrig riktigt får veta?

– Jag har inget svar på det idag.

Fakta: Goda exempel från äldreboenden

• Skapa en struktur för att dela information, uppdatera om läget och hantera oro eller rykten i personalgruppen.

• Öka tillgången till sjuksköterskor i arbetsgruppen, som snabbt kan följa upp fall och handleda arbetskamrater.

• Förändra anställningsformer för att minska personalomsättningen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:Göteborgs stads coronasiffror stämmer inte

LÄS MER:Göteborgs stad medger osäkerhet över coronasiffror

LÄS MER:Tusentals smittade på svenska äldreboenden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS