Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den spanska vattenhunden Zigge fungerade inte med sin ägare och behövde omplaceras. Efter flera turer har han nu hittat rätt hem tack vare organisationen Hundar utan hem.

Så hittar hundratals hundar rätt hem

Hundratals hundar i Sverige söker varje år efter ett nytt hem. Men hur hittar man egentligen det perfekta hemmet åt våra fyrbenta vänner?

- Jag söker egentligen efter familjer som är bredda att anpassa sig efter den hund de får och inte tro att de kommer kunna förändra den. Det vill nästan ingen höra, men det är det vi söker, säger Petter Sahlin som i nästan tjugo år arbetat på Hundstallet.

Hundstallet, som finns både i Stockholm och i Skåne, omplacerar 100 till 150 hundar varje år. I viss mån hjälper de privatpersoner att hitta nya hem till hundar, men det är framför allt djur som kommer via myndigheter som placeras om – exempelvis omhändertagna hundar från polisen.

- Det går ju inte att komma ifrån att ett hem på landet är det man drömmer om. Till och med den mest knepiga hunden kommer alltid att funka hos en hundvan person utan barn på landet med inhägnad tomt, säger Petter Sahlin.

Varje år får även ett hundratal svenska hundar nya hem med hjälp av den ideella föreningen Hundar utan hem, som dessutom omplacerar omkring 1 000 hundar från Irland varje år. Till Hundar utan hem kommer nästan alla djur från privatpersoner, men det förekommer även att veterinärer hör av sig när de fått in en hund som ska avlivas, men som de anser är friska och som går att omplacera.

Jakten på rätt ägare

Jakten på rätt ägare börjar på samma sätt hos de två organisationerna: På hemsidan lägger man ut information om hunden och vad man söker hos ägaren. Särskilt om hunden inte klarar av att vara ensam, inte tycker om barn eller är högaktiv och kräver mycket kan det ta lång tid att hitta rätt hem. Processen kan ta allt från några veckor till upp till ett halvår.

- Det är väldigt många som väljer hund efter utseende. Vi rekommenderar i stället att man väljer hund efter egenskaper och hur aktiv hunden är. Så att hundens aktivitetsbehov motsvarar hur aktiv man själv kommer att vara med hunden, säger Carina Olsson, Hundar utan hems ordförande och grundare, och tillägger:

- Vi får ganska ofta säga att – ni är säkert en jättebra familj, men inte till den hunden som ni har sökt. Den kommer att kräva mer än vad ni har tid och lust med.

Högt tryck

Det är en bild som även delas av Petter Sahlin.

- Det är ju hundvana och hur hemmet ser ut som vi tittar på. Jag frågar mig alltid om de här människorna har rätt förutsättningar för att kunna ge den här hunden ett bra liv. Det kan vara hemskt känsligt ibland, för en del har fallit för en hund och förstår inte varför de inte får köpa den.

Hos Hundar utan hem kan en hund få 25 ansökningar, en annan kanske nästan inte får någon. Generellt får organisationen närmare 15 intresseanmälningar om dagen. På Hundstallet kan trycket vara ännu högre.

- Vi har över 150 000 följare på Facebook. Lägger jag upp en chihuahuavalp där är det nästan som om jag undrar om jag kommer att klara arbetsveckan. Då kan vi få 300–400 mejl. Men man får helt enkelt hitta några stycken som låter bra och då går man vidare med dem, säger Petter Sahlin.

En månads prövotid

Efter den första utsållningen genomför bägge organisationerna telefonintervjuer. Om allt känns bra går man vidare med personliga möten.

- Jag har ofta en baktanke när jag säger att de får komma hit och träffa hunden. Det har ju hänt att folk har luktat sprit. Men annars så träffas man och pratar lite och går en gemensam promenad. Sedan brukar de få en egen promenad så de får tänka lite själva och prata ihop sig inom familjen, säger Petter Sahlin.

Trots alla steg blir det ibland ändå inte som man har tänkt sig. Därför har både Hundstallet och Hundar utan hem en månads prövotid och finns där för hunden även i framtiden.

- Ibland beror det på att man har en hund sen tidigare som inte trivs med den nya hunden, eller att jobb- eller familjesituationen ändras med åren. Då är det tryggt att det finns en organisation i bakgrunden som man kan vända sig till. Men att skaffa hund ska vara ett noga genomtänkt beslut, poängterar Carina Olsson.