Nu slopas de särskilda råden till äldre som infördes i våras, istället ska de allmänna råden gälla alla grupper i befolkningen.
Nu slopas de särskilda råden till äldre som infördes i våras, istället ska de allmänna råden gälla alla grupper i befolkningen. Bild: Johan Nilsson/TT

Så här ska 70-plussare leva nu - särskilda råden slopas

Smittan har begränsats, men konsekvenserna blivit stora. Nu släpps de särskilda rekommendationerna riktade till äldre.
– Det gäller fortfarande att inte utsätta sig själv och andra för fara, sa socialminister Lena Hallengren på torsdagsmorgonen.

ANNONS
|

Tidigare under pandemin har personer över 70 år rekommenderats att begränsa sina fysiska kontakter, undvika att åka kollektivt och låta bli att vistas på platser med mycket människor, som i butiker och apotek. Men nu slopas de särskilda råden riktade till äldre.

– Äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma restriktioner som resten av befolkningen, sa Lena Hallengren på regeringens presskonferens under morgonen.

LÄS MER:Nya rekommendationer spås för 70-plussare

Konsekvenserna av rekommendationerna riktade till äldre har blivit stora, enligt en rapport Folkhälsomyndigheten presenterar i dag. Där beskriver de att oron och ängslan har ökat, precis som depressionskänslor, sömnsvårigheter och fysiska utmaningar, samtidigt som många 70-plussare känt sig ”särbehandlade på ett stigmatiserande sätt”. Trots att många har hållit kontakt med nära och kära per telefon eller digitalt och varit ute i naturen.

ANNONS

Har sannolikt minskat smittan

Myndighetens konstaterar också att rekommendationerna också tillsynes har lett till färre allvarliga fall och dödsfall bland de äldre som inte bor på äldreboenden.

– De psykiska och fysiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade. De här negativa konsekvenserna riskerar att förvärras ju längre rekommendationerna kvarstår, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på presskonferensen.

Enligt rapporten finns det risk för att den psykiska ohälsan ökar ytterligare om rekommendationerna bibehålls under hösten. De pekar på en möjlig ökning av depression, ångest, missbruk och självmord. Men de lyfter även risker kopplade till att äldre undvikit att söka vård.

Johan Carlson tillägger att det inte är rimligt att riskgrupperna i samhället bär det ansvar de har gjort i det långa loppet.

– Vi kommer sannolikt se att ett antal personer kommer bli allvarligt sjuka av det här också, man kan inte undvika det. Jag tror att det är jätteviktigt att trycket läggs på hela samhället för att undvika att vem som helst blir sjuk, säger han.

LÄS MER:Pensionärerna jublar över nya beskedet

Förändringarna för 70-plussare

Nu gäller de allmänna råden för människor i alla åldrar. Här är skillnaden för dig som är 70 år och äldre.

Tidigare: Begränsa nära kontakter och håll fysiskt avstånd till människor du inte bor med, det är särskilt viktigt inomhus.

Nu: Håll en armlängds avstånd till andra, både inomhus och utomhus. Träffas bara när alla är symptomfria och fortsätt hålla avstånd.

Tidigare: Använd i första hand egna färdmedel eller andra allmänna färdmedel som bokas. Låt bli att åka kollektivt.

Nu: Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt. Välj färmedel där du kan boka plats eller undvika trängsel. Håll avstånd till andra i kollektivtrafiken.

Tidigare: Låt bli att vistas i lokaler där det finns många personer samtidigt, som i butiker. Ta hjälp av andra för att till exempel handla och uträtta ärenden.

Nu: Undvik att delta i större sociala sammanhang, som bröllop och kalas. Håll avstånd till andra i exempelvis badhus och gym, samt undvik att byta om i allmänna omklädningsrum. Vänd om i porten om det är trängsel i exempelvis butiken.

Tidigare: Stanna hemma och undvik nära kontakter med andra om du är sjuk.

Nu: Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

I de allmänna råden står också att man ska tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS