Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Khom loy – ett stämningsfullt alternativ på nyårsafton. Men det finns en rad saker att tänka på innan du skickar i väg lyktan. Arkivbild.

Så firar du säkert med lykta, laser och raket

Vill du fira tolvlaget med raketer eller är du sugen på att skicka upp en svävande lykta eller två? Tänk på säkerheten – och ta reda på om det finns krav på tillstånd innan du sätter igång.

Raketer:

För traditionellt fyrverkeri gäller att du måste vara minst 18 år för att få köpa och hantera det. Ska du skjuta iväg raketer gäller det också att vara nykter, att aldrig använda skadade pjäser och naturligtvis hålla dig på behörigt säkerhetsavstånd.

Även om det är festligt och vackert, så kan det också vara på sin plats att tänka på att djur och en del människor kan bli skrämda av dina fyrverkerier. Visa hänsyn.

Om du tänker skjuta upp raketer som väger mer än 500 gram så kan det vara bra att veta att det krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

Svävande lyktor:

Tillstånd kan även bli aktuellt vid användandet av svävande lyktor. Den thailändska rislyktan, så kallad khom loy, har blivit allt mer populär i Sverige. Den är vacker att se på och sprider fin stämning. Men helt problemfritt är inte lyktalternativet.

Lyktan av rispapper fungerar som en varmluftsballong där en brinnande bit vax värmer luften inuti. Det är fritt fram att släppa upp så många som 50 lyktor utan att söka tillstånd. Men samtidigt kan lyktan utgöra en fara för flyget. Sker uppsläpp inom en radie av tio kilometer från en flygplats måste du alltid kontakta den flygplatsen i god tid.

Lyktan innebär också en viss brandrisk, och resterna som blir kvar när lyktan svävat klart faller tillbaka ner i skog och mark – och kan ställa till förtret för djuren.

Vad få vet om gällande den thailändska rislyktan är att den också ligger bakom många rapporter om ufon varje år.

Lasershow:

Det är ännu få förunnat att kunna bjuda på egen lasershow, den här arenan tillhör snarare särskilda arrangörer som går att boka. Häftiga laserstrålar och projektioner på byggnader kan sätta sprätt på vilken nyårsafton som helst. Men även här finns regler att följa.

Det krävs till exempel tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att använda lasrar i den styrka som förekommer i showerna. Här gäller även att tänka till huruvida användningen bestrålar allmän plats eller luftrummet.

Lasrar av den sort som används i shower kan också vara skadliga – om laserstrålen träffar ögon eller hud.

Källor: MSB, Transportstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten