Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så försökte de misstänkta snacka ihop sig på häktet

De tre unga männen står åtalade för att ha försökt döda en fjärde man med ett knivhugg i nacken och bålen för att därefter stampa honom i huvudet. Under tiden i häktet försökte sedan en av de misstänkta få de medåtalade att ljuga - genom att lämna lappar på rastgården om vad de skulle säga.

Den 23 oktober i fjol fick en man ett samtal där personen som ringde sa att han skulle komma till en vändzon i närheten av sin bostad i Helsingborg. Mannen berättar i polisförhör att han trodde att de skulle försonas efter ett bråk.
Men här väntade tre unga män på honom. De ska då ha överfallit sitt offer. En av gärningsmännen högg en kniv i offrets nacke.
Kniven gick hela vägen in till nackkotan. Därefter ska de tre gärningsmännen ha sparkat och slagit på offret för att sedan hugga honom ytterligare en gång med kniven - denna gång i bålen.
Offret har i förhör beskrivit det som att det blixtrade till för hans ögon.
Innan de tre männen lämnade platsen och offret stampade en av dem offret i huvudet.
Gärningsmännen flydde från platsen i en röd bil.

Kunde ha dött

Offret fick flera skador och enligt åtalet har han fått "nedsatt rörlighet av skadorna".
Åklagaren har åtalat de tre männen för mordförsök. Han skriver att det fanns en fara för att "brottet skulle fullbordas eftersom om knivhugget inte stoppats av nackkotan, där troligen en liten bit av knivens egg går sönder, hade omfattande skador på halsen kunnat leda till att målsäganden avlidit".
Enligt åklagaren stoppades mordförsöket av förbipasserande som skrikit åt gärningsmännen.
– Vi kunde inte göra något. Jag stod och skrek på dem. Men de var helt tokiga ju, sa ett vittne under SOS-samtalet.

Kastade lappar

De tre åtalade männen nekar till brott.
Men offret har kunnat peka ut dem, även vittnen på platsen.
Det finns också en konversation mellan en av de åtalade samt offret. Här framgår det att den misstänkte gärningsmannen är arg på offret och att han vill göra honom illa.
Dessutom hittades lappar på häktet i Helsingborg. På lapparna kan man läsa att en av de nu åtalade försökt få de medåtalade att säga att han inte var med vid brottstillfället utan att han mötte upp dem först senare.
"Du såg mig klockan sju" och "gick med er nästa rundan" samt "säg att jag inte var med er i stan", stod det bland annat.
 Enligt åklagaren stämmer de uppgifterna som han försökte få de medåtalade att komma med överens med vad han själv sa under sitt sista förhör.
En av lapparna hittades på promenadgården och då beslutade man på häktet att söka igenom mannens cell - då hittades en lapp sönderriven.

GP har sökt åklagaren och advokaten till mannen som lämnade lappar på häktet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.