Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så får du skattepengarna före påsk

I år har du chans att få tillbaka den överskjutande skatten redan före påsk. Fast då gäller det att du har en digital brevlåda och en deklaration utan ändringar.

Det är Skatteverkets nyhet för årets deklaranter som är privatpersoner. Men man måste vara ganska snabb i vändningarna.

Du måste alltså ha skaffat en digital brevlåda och även själva deklarationen måste göras digitalt. Första dagen är tisdagen den 21 mars. Sedan har man åtta dagar på sig, till och med den 29 mars.

– Men man får inte göra några ändringar, inte göra några avdrag eller lägga till något, man ska bara godkänna, betonar Carina Nicander Olsson, sektionschef på Skatteverkets servicekontor Uddevalla, med flera.

– Och så måste ha man ha anmält ett mottagarkonto till Skatteverket som pengarna kan skickas till.

Den som gör sin digitala deklaration senare eller har ändringar, får inga pengar förrän till midsommar.

Deklarerar digitalt gör man antingen via Skatteverkets deklarationsapp eller e-tjänst med hjälp av sitt mobila bank-id.

Kan man skaffa en digital brevlåda nu och hinna deklarera innan den 29 mars?

– Ja, det kan man. Egentligen skulle man ha skaffat en digital brevlåda samt anmält ett konto senast den 1 mars men vi har förlängt sista dagen till den 26 mars, säger Carina Nicander Olsson.

Är det många som har digitala brevlådor?

– Ja, 1,1 miljoner deklaranter har en digital brevlåda. Det har ökat jättemycket från förra året då det var 360 000 som hade det och nu i och med förlängt datum blir det säkert ännu fler.

– Allt digitalt ökar jättesnabbt. Det är cirka 7,5 miljoner människor som har någon form av bank-id varav sex miljoner har mobilt bank-id och alla kan deklarera elektroniskt.

Att ha en digital brevlåda betyder också att man får deklarationen skickad dit som en PDF-fil och där står det om man får tillbaka på skatten eller restskatt. De utskicken började redan den 8 mars. Man får alltså ingen pappersdeklaration.

– När man har digital brevlåda måste man tänka på att man inte får deklarationen i papper. Man måste även gå in i deklarationsappen eller e-tjänsten och deklarera. Det finns de som glömmer bort det, säger Carina Nicander Olsson.

De som inte har en digital brevlåda får en pappersdeklaration skickad till vanliga brevlådan.

Utskicken har börjat och pågår till den 15 april. Pappersdeklaranter, som får pengar tillbaka på skatten, får det i augusti - september.

Absolut sista dagen för alla deklaranter är den 2 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.