Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med lite planering går det att få struktur på hemmets alla kläder och prylar.

Så får du ordning på kaoset inför hösten

Suckar du över prylar i varenda vrå och fullproppade garderober? Vill du få ordning på tillvaron inför hösten? Förvaringsbloggaren och ordningsexperten Paulina Draganja ger sina bästa tips på hur du styr upp hemmet.

Skol, jobbstart och kanske ett sug efter att få hemmet på fötter igen efter en lång sommar – hemligheten stavas planering.

- Börja med att fundera på vad som gör dig mest irriterad, säger Paulina Draganja, som driver Förvaringsbloggen och har skrivit flera böcker på temat.

Gör en lista

Ett bra knep för att komma i gång är att ta tag i det som känns viktigast för stunden. Kanske är det att rensa hallen på alla urväxta ytterkläder och skor eller att få undan leksakerna som barnen vuxit ifrån.

- Gå från rum till rum och skriv en lista. Lägg upp arbetet över flera helger. När du väl har gjort en planering kommer stressen att försvinna, säger Draganja.

Bor det fler personer i hushållet är det klokt att dela upp sysslorna mellan varandra, ingen orkar göra allt ensam. Men kom i håg – inbokad städtid är inte avbokningsbar.

- Är det bara du som städar blir det snabbt oordning igen. Alla måste hjälpa till.

Allt måste få en plats

När du väl är i gång gäller det att komma på ett system för hur du ska organisera dina saker.

- För att få ordning måste var sak få en plats. Det kommer att göra det lättare att hålla ordning i framtiden.

Har du kommit över städtröskeln och skymtar målgången är det lätt att falla i dumsnålfällan över allt som blir över, menar Draganja.

- Vissa saker som man har köpt vill man få något tillbaka för, men risken är att det bara blir liggande. Jag tycker man ska överväga att skänka bort saker, då kommer dessutom någon och hämtar det.

När allt är klart bör en genomförd storstädning firas.

- Gå ut och ät med hela familjen eller gör något speciellt, rekommenderar Draganja.