Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så bra var Annie Lööfs tal i Almedalen

Knivdådet som inträffade bara några timmar tidigare hängde som en skugga över Annie Lööfs tal i Almedalen. Centerledaren befann sig en kort bit från platsen och övervägde efter händelsen att ställa in, man valde till sist att genomföra talet.
– Vi måste göra allt för att trycka tillbaka våldet. Det har ingen plats i vårt samhälle, sa hon.

Efter en inledning där Annie Lööf markerade sitt deltagande till offret för knivdådet vände hon blickarna utåt och talade om krigets Ukraina. Om barnen som drabbas och människor som tvingas fly. Centerledarens tal var det klart mest utåtblickande hittills under Almedalsveckan. Hon manade till stöd för Ukraina och föreslog en Marshallplan för att åter bygga upp landet efter kriget.

Men det fanns också plats för inrikespolitik. Hon förklarade att Ulf Kristersson måste släppa taget om Sverigedemokraterna om han vill ha Centerpartiets stöd för att bli statsminister. Och sa att Magdalena Andersson måste släppa vänsterpolitiken om hon vill ha Centerns stöd.

”Centerpartiet är en outtröttlig kraft för breda överenskommelser, som ger Sverige en stabil kurs framåt. Men fler måste hitta modet och orken att vara med och bidra.”

Annie Lööf fick stort jubel när hon uppmanade Ulf Kristersson att släppa Sverigedemokraterna – men ännu större blev gensvaret när hon pratade om mäns våld mot kvinnor och sa att budskapet från alla delar av samhället måste vara glasklart: ”Män som slår ska aldrig komma undan.”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Annie Lööfs tal präglades mycket av knivattacken på en kvinna i Almedalen tidigare på onsdagen. Det blev känslosamt och Lööf själv verkade starkt berörd.

När Lööf sedan gick över till ett mer traditionellt partiledartal var det beskedet i regeringsfrågan som Hinnfors särskilt reagerade på. Han tycker att Lööfs uppmaning till Kristersson respektive Andersson visade att hon nu öppnar för förhandlingar med vänstersidan. Detta eftersom Lööf uppmanade Andersson att släppa vänsterpolitiken, inte Vänsterpartiet, medan Kristersson måste släppa Sverigedemokraterna för att kunna få stöd för M.

1 900 personer. Det gör att hon hamnar i botten av publikligan, bara M-ledaren Ulf Kristersson har haft en mindre publik i år.

Reportrarna Anette Holmqvist, Arne Larsson och fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen. Bild: Anders Ylander
Reportrarna Anette Holmqvist, Arne Larsson och fotografen Anders Ylander på plats i Almedalen. Bild: Anders Ylander

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.