Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så blir vädret i augusti

Högtryck och varmt i Sydeuropa men ingen högsommar hittills i Sverige. Det verkar som att värmen stannar där och inte tar sig upp hit, om man får tro meteorologen Christoffer Hallgren. – Det ser ut som om det håller i sig och blir juli-väder i augusti, det fortsätter att vara någon enstaka grad kallare än normalt, säger han.

Under juli månad har det varit lite kallare än vanligt sommarväder i Västsverige med mycket växlande väder, milda temperaturer kring 20 grader och regn.

De riktigt varma dagarna med temperaturer över 25 grader har varit få under juli. Årets varmaste dag hittills noterades redan 28 maj, då det var 30,1 grader i Oskarshamn.

Värmen fastnade nere vid medelhavet

– Det som har varit under juli är att värmen legat fast nere i Sydeuropa. I Spanien, Italien och Frankrike har det varit varmt med vissa temperaturer kring 40-strecket, säger meteorologen Christoffer Hallgren på vädertjänsten Foreca. 

Det varma Medelhavsvädret ser dock inte ut att röra sig mot nordligare breddgrader.

Julivädret fortsätter:

Blir det någon högsommar i augusti?

– Det ser ut som om det håller i sig och blir juli-väder i augusti, det fortsätter att vara någon enstaka grad kallare än normalt. De första tio dagarna i augusti så blir det en hel del regn, säger han.

Och efter det?

– Vi får väl se om det ändrar sig. Slutet mot augusti är ett oskrivet blad, men det finns tendenser som visar att det fortsätter likadant augusti ut, säger Christopher Hallgren och fortsätter:

 – Det blir troligtvis lågtryck, växlande väder, samt blåst.

"Ge inte upp hoppet"

Även fast augusti troligtvis inte blir någon varm historia så ska man inte hänga läpp. Enligt meteorolog Hallgren så kan det komma varmare väder senare på året:

– Man ska inte ge upp hoppet helt. Det kan bli indiansommar mot september och oktober. Även jag ger dock upp hoppet om det inte kommer någon värme i fram till oktober. Efter oktober är det kört, säger Christoffer Hallgren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.