Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppa eller dyk aldrig på okänt vatten – det råder Svenska Livräddningssällskapet till för att undvika drunkningsolyckor. Arkivbild. Bild: Jan Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT
Hoppa eller dyk aldrig på okänt vatten – det råder Svenska Livräddningssällskapet till för att undvika drunkningsolyckor. Arkivbild. Bild: Jan Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT

Så badar du säkert i sommar

Bada aldrig själv – även om du är vuxen – och underskatta inte riskerna till sjöss.
Flera drunkningsolyckor har inträffat under midsommarhelgen – så badar du säkert.

När solen står högt på himlen drar allt fler ut till sjöar och hav. I samband med det inträffar också fler drunkningsolyckor.

Under lördagen fördes en flicka i tioårsåldern till sjukhus med ambulanshelikopter efter ett drunkningstillbud på Slagstabadet i Botkyrka. Samma dag avled en man i 50-årsåldern efter en simtur i Ronneby, samt en kvinna i 60-årsåldern, som miste livet efter att hon fallit i vattnet i Landskrona. Under lördagen hittades även en död man i Mälaren vid Västerås.

Svenska Livräddningssällskapet har ännu inte sammanställt siffrorna för antalet drunkningsolyckor i helgen, men generalsekreteraren Karin Brand uppger att hon inte är förvånad över att flera fall har rapporterats in.

– Det är kanske lite väntat eftersom vi har haft relativt fint väder i större delen av landet, så vi har befarat att det kan bli ett högt antal drunkningar och tillbud, säger hon.

"Då är man illa ute"

En riskfaktor just nu är att luften är varm medan vattnet fortfarande är kallt.

– För många är det här första doppet och nedkylningen i kombination med kanske alkohol eller att man plötsligt faller i ökar risken för att man ska drunkna och omkomma, säger hon och fortsätter:

– Faller man i kan det bli så att första andetaget man drar in är vatten, och då är man riktigt illa ute.

Samtidigt har coronakrisen bidragit till att många planerar för en hemmasemester. De frivilliga sjöräddarna i Uppsala vittnar om en tredubbling av larm till sjöräddningsstationen, enligt SVT Nyheter.

– Vi tror att fler har skaffat båt för att semestra på hemmaplan, säger Erik Wiklund, frivillig sjöräddare, till SVT.

90 procent är män

När man ska ut till sjöss eller till badplatser finns det mycket att tänka på, enligt Karin Brand. Ett råd är att vara nykter, ett annat att simma längs strandkanten, där man bottnar.

– För barn som vistas vid stranden och bryggan gäller ständig uppsikt, framför allt ska barnen ha flytväst när de inte kan simma. Åker man båt ska man alltid ha flytväst. Det gäller att hålla koll på varandra, det är ganska vanligt att föräldrar själva går ner och tar ett dopp, det råder vi inte till, säger hon.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik är en stor del av de som omkommer i drunkningsolyckor män.

– Det är det här klassiska att män är modigare, överskattar sin förmåga och tar större risker än vi kvinnor gör. När vi tittar tillbaka på statistiken är 90 procent av de som har avlidit män eller pojkar, säger Karin Brand.

Sofia Sundström/TT

Bada alltid tillsammans med någon.

Simma längs med stranden.

Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.

Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.

Simma inte under bryggor och hoppställningar.

Spring inte på bassängkant eller brygga – du kan halka.

Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.

Lek inte med livräddningsmateriel.

Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".

Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

Undvik solens starka strålar mitt på dagen.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet