Så började debatten om hen

ANNONS
|

Kivi och Monsterhund, som kom ut i januari, är den första barnboken som använder sig av hen i stället för han eller hon. Boken skapade genast en stark debatt.

– Många reagerar på språk och på genus så det är inte konstigt att det blir reaktioner. Men att det skulle vara så många starka känslor förväntade jag mig inte, säger Jesper Lundqvist.

Han ville skriva en bok som riktade sig till barn i stället för till flickor eller pojkar, och använde sig därför av hen.

– För mig var det befriande. När man skriver böcker för barn man ska alltid skriva om en flicka eller en pojke, det finns såna stereotyper. Jag har alltid velat jobba mot det men då blir alla flickor tuffa och modiga i stället. Så det här inspirerade mig kreativt, det har varit väldigt lustfyllt, säger Jesper Lundqvist.

ANNONS

Och han har själv sett hur barn reagerat på hans bok.

– När jag läst boken för större barn, som kan återberätta historien, så har pojkar kallat Kivi för han och flickor har kallat Kivi för hon, säger Jesper Lundqvist.

Använder du själv ordet hen i vardagen?

– Ja, mer och mer. Jag hade inte gjort det innan jag skrev boken, det var ett experiment. I och med att jag tänkt en del på det så känner jag att det tillför något i vissa sammanhang. Om man till exempel varit hos doktorn och ska berätta om det, då säger man om läkaren var en han eller hon, det ger en viss bild. Det är intressant vad det gör med den bilden när man kallar läkaren för hen.

Men Jesper Lundqvist påpekar också att användandet av hen inte automatiskt skapar jämställdhet i världen. Dessutom tycker han att en del har missförstått debatten.

– Vissa tror att det handlar om att ta bort hon och han, så är det inte. Det är mer som att ha ett extra verktyg i verktygslådan och kunna välja.

ANNONS