Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så användes ung kvinna som lockbete vid bilbrandmord

En ung kvinna användes som lockbete för att få en man att komma till Klockaretorpet i Norrköping. Väl på mötesplatsen - där mannen trodde att han skulle ha sex - blev han slagen i huvudet med en hammare och fick sina händer hopbundna - innan han stängdes in i en minibuss som sattes i brand. Tingsrätten beskrev tillvägagångssättet som "synnerligen brutalt" och dömde gärningsmannen till livstids fängelse. Nu sänker hovrätten straffet.

Natten den 22 juni förra året larmades Räddningstjänsten larmades till stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping efter larm om en brinnande minibuss. 

När branden släckts såg räddningstjänsten att det låg en död man i fordonet.
– Han hade utsatts för kraftigt våld mot huvudet först, med hammare eller liknande tillhygge. Sedan har man tänt eld på bilen medan han fortfarande levde, har kammaråklagare Anna Hjort sagt tidigare.

LÄS MER: Livstids fängelse för brutala bilbrandmordet

Ung flicka misstänktes

I slutet av augusti greps tre personer misstänkta för inblandning i bilbrandsmordet. Trion bestod av en flicka i övre tonåren och två män, i 25- och 45-årsåldern.

Men flickan släpptes snart på fri fot. Och när stämningsansökan lämnades in var hon i stället ett av åklagarens viktigaste vittnen. Det framgick att hon använts som lockbete.
– Om man tittar på deras sms-kontakt så trodde han att han skulle träffa en tjej och eventuellt ha sex. Åtminstone att han skulle träffa en tjej vid det här tillfället, har Anna Hjort sagt.

Detta gjorde hon på uppdrag av mannen i 45-årsåldern.
– Det går inte att bevisa att hon förstod vad det var som skulle hända när hon hade de här kontakterna med honom. Jag kan inte bevisa att hon hade uppsåt till det som hände, har Anna Hjort sagt.

Konfliktfylld relation

Mannen i 45-årsåldern åtalades för mord och mannen i 25-årsåldern åtalades för medhjälp till mord.
– 45-åringen och brottsoffret förefaller ha haft en konfliktfylld relation som slutade i mord, har Anna Hjorth sagt om motivet.

Hon utvecklade det:
– De känner varandra sedan tidigare. Det verkar som att de haft konflikter sinsemellan så jag tror att man kanske kan säga att det är en serie av bakomliggande orsaker som lett fram till det här.

Trodde offret var död

Åklagaren skrev i stämningsansökan att mannen i 25-årsåldern ska ha skjutsat den medåtalade till och från brottsplatsen, köpt tändvätskan som användes för att tända eld på bilen och lånade ut kläder till den åtalade mördaren efter mordet.

Mannen i 45-årsåldern erkände grov misshandel och vållande till annans död. Han påstod att han slog offret i huvudet en gång - men de andra skadorna har han inte orsakat. Och han ska också ha sagt att han trodde att offret var död när han tände eld på bilen.

Mannen i 25-årsåldern nekade helt.

Tingsrätten dömde till fängelse

Tingsrätten valde att döma båda männen. Mannen i 25-årsåldern dömdes dock för grovt skyddande av brottsling till fängelse i 1,5 år.

Rätten ansåg att han inte haft vetskap om den dömde mördarens brottsplan.
Mannen i 45-årsåldern dömdes för mord till fängelse på livstid.

Tingsrätten motiverar livstidsdomen med flera försvårande omständigheter som den utstuderade brottsplanen där den unga kvinnan användes som lockbete och det brutala sättet som offret mördades på.

Rätten konstaterar att det är bevisat att "det främsta motivet för gärningen klart kan anges som svartsjuka och hämnd".

På onsdagen sänkte hovrätten straffet till fängelse i 18 år.

Hovrätten skriver att "det inte finns skäl för livstids fängelse".

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som har visat att han har ett "personlighetssyndrom" och att han "haft en sådan nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande att detta bör beaktas i förmildrande riktning vid bedömningen av gärningens straffvärde" . 

De anser dock att gärningen är brutal och att angreppet framstår som lömskt. De skriver att mannen har agerat med avsikt.

Däremot skriver rätten att det inte är bevisat att offret "tillfogats svårt lidande eftersom han synes ha förlorat medvetandet kort efter att ha träffats av det första hammarslaget".

Mannen i 25-årsåldern döms till fängelse i ett år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.