Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så är coronaläget i Västsverige

Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus i Västra Götaland ökar, samtidigt som antalet bekräftade covidfall minskar.
– Men det var under en lurig vecka, vi ska inte dra för stora växlar på det, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

I tre veckor har antalet bekräftade covidfall i Västra Götaland ökat. Förra veckan vände det. 6 642 personer i Västra Götaland bekräftades då ha covid-19, vilket är en minskning med tolv procent jämfört med veckan innan. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, menar dock att man måste komma ihåg att det har skett i samband med påsk.

– Även om det var en nedgång i antalet bekräftade fall så har vi fortsatt höga nivåer. Det var en speciell vecka i och med påsken, som säkert kan ha påverkat provtagningen, säger han.

Beror minskningen på att färre har smittats och blivit sjuka eller att färre har provtagits?

– Det var många som provtogs förra veckan, samtidigt som det var lägre än veckan innan. Andelen positiva av de som har provtagits var samtidigt något högre, säger Thomas Wahlberg.

– Vi ska inte dra för stora växlar på de här sista veckorna, förra veckan var en lurig vecka. Någon gång vill man att det här ska vända nedåt men jag tror inte att vi är där riktigt än.

LÄS MER: Därför ökar smittspridningen av corona just nu

Covidfall ökar på sjukhus

Samtidigt ser man att antal inneliggande patienter med covid-19 på sjukhus ökar, både inom vanlig vård och på intensivvårdsavdelningar. Totalt vårdas 388 på sjukhus för covid-19 i regionen.

– Det är alarmerande att siffrorna stiger igen och det är naturligtvis en följd av en ökad smittspridning i samhället, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Hon säger att man som konsekvens behöver dra ner på den planerade vården. Söderström säger också att det har skett förändringar i vilka som blir svårt sjuka.

– Känslan nu är att vi får fler yngre som kräver sjukhusvård, säger hon.

Under förra våren och i höstas var medelåldern bland de som vårdades på sjukhus för covid-19 65 respektive 67 år. Nu har den sjunkit till 63 år.

– Huruvida det här är en effekt av en större smittspridning i den gruppen eller av att den muterade stammen som nu i princip tagit över, att det skulle ge en allvarligare sjukdom, det är för tidigt att säga. Men det finns saker som tyder på detta, säger Ann Söderström.

LÄS MER: Läkaren bakom Husdr.se har fått nytt jobb – på Sahlgrenska

LÄS MER: Sahlgrenska tar läkaren bakom Husdr.se ur tjänst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.