Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så är beredskapen inför nya coronaviruset

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten berättar om beredskapen inom sjukvården, läget i världen och den uppdaterade riskbedömningen. Följ pressträffen direkt i spelaren ovan.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen bjöd på onsdagen in till presskonferens i Stockholm.

Statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten underströk att det råder en förändrad situation. Utvecklingen i Italien och Iran sågs som särskilt oroande.

Risken för så kallade ”importfall” där personer med sjukdomen reser till Sverige bedöms som hög. Men spridningen till fler utöver ”importfallen” bedöms ändå som låg.

– Vi tror fortfarande att Sverige kommer kunna ligga på en låg smittspridningsnivå inom den närmsta framtiden, säger Anders Tegnell.

Tegnell sa även att det inte är meningsfullt med screening på flygplatser. Det är ineffektivt och slukar sjukvårdsresurser, enligt honom.

– Vi är fortfarande i begränsningsfasen inom EU, det är viktigt att understryka det, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides, på en presskonferens efter ett möte med den italienska hälsoministern.

– Men med tanke på hur snabbt situationen kan förändras, måste våra hälsomyndigheter inom EU vara reda att hantera ett ökat antal personer smittade med covid-19.

"Situationen är bekymmersam"

Stella Kyriakides säger att kommissionen ska arbeta för att koordinera arbetet inom EU.

– Olika åtgärder inom EU bör undvikas, varför kommissionen är redo att koordinera arbetet mellan medlemsländerna om det skulle krävas.

EU-kommissionen har bett medlemsländerna att se över sina rutiner med tanke på utbrottet av det nya coronaviruset. Länderna måste sedan informera EU om sina planer, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

– Situationen är bekymmersam, men vi ska inte få panik. Vi måste också vara vaksamma för felaktig information och desinformation.

– Man ska även vara vaksam för xenofobiska (främlingsfientliga) uttalanden, som vilseleder invånare och som gör att myndigheternas arbete ifrågasätts, säger hon.

Arbete för att ta fram vaccin

Den 7 januari sammankallade WHO ett möte med de stora statliga och privata aktörerna för att etablera en plan för att koordinera det globala arbetet mot det nya coronaviruset, bland annat vad gäller arbetet med att ta fram ett fungerande vaccin, säger Hans Kluge från WHO.

– Det pågår ett koordinerat arbete för att ta fram en effektiv behandling, och det gäller även för vaccin, säger han och fortsätter:

– Det tar vanligtvis 1,5 år att ta fram ett vaccin. Men exempelvis för ebola kunde man snabba på det genom ett koordinerat arbete.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.