Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT
Bild: TT

Säpochefen: Sverige får ett cybersäkerhetscenter

Sverige inrättar ett nationellt cybersäkerhetscenter, bekräftar Säpochefen Klas Friberg.
– Vi vill bli bättre på att upptäcka cyberangrepp, säger han till GP.

Före jul föreslog Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i ett gemensamt förslag ett fördjupat samarbete för att "stärka de nationella förmågorna på cybersäkerhetsområdet".

Det skedde sedan de fått regeringens uppdrag att ta fram ett underlag för att inrätta ett nationellt cybersäkerhetscenter under 2020.

– För oss är det viktigt att bygga upp en förmåga att förebygga den här typen verksamhet. Vi har redan ett utvecklat samarbete i de här frågorna med Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och Försvarets radioanstalt. Men det här skulle vi kunna utveckla tillsammans, säger Klas Friberg.

Den nationella förmågan ökar utan några lagförändringar, men genom att samarbeta mer, enligt Säpochefen.

– Under det här året kommer vi att se starten på ett cybersäkerhetscenter. Vi väntar på regeringens uppfattning, men kommer att jobba vidare. Jag kan till och med utlova att det blir ett center, säger Klas Friberg.

LÄS MER: Utrikesministern talade om spända världsläget

Hotar demokratin

Ett center syftar till att stärka de nationella myndigheterna och höja den gemensamma förmågan att förhindra, upptäcka och klara cyberangrepp som riskerar att skada Sveriges säkerhet. Klas Friberg har under Folk och försvars rikskonferens talat om att det har blivit ett så omfattande problem att det hotar demokratin.

Underrättelsehotet mot Sverige innebär ett fördjupat säkerhetshot, framhåller han här i Sälen. Den hotbild som vi hade i går är verklighet i dag, säger han. Hoten handlar om att främmande makt försöker påverka Sverige bland annat genom angrepp mot grundläggande individuella rättigheter, vår ekonomi, politiska oberoende eller territoriella oberoende, enligt Klas Friberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.