Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säpo varnar för hämndförsök

Säpo-chefen Anders Thornberg varnar i en intervju i SVT Agenda för att personer och grupperingar kan försöka hämnas efter dådet på Drottninggatan. Men det ser en terrorforskare som osannolikt.

- Vi märker att efter den här händelsen så rör det sig. Att man pratar om att ta saken i egna händer. Vi måste som säkerhetstjänst spana och se till så vi kan ingripa innan det händer någonting, säger Thornberg i Agenda.

- Vi märker att det finns många personer som är upprörda, det är tal om att man ska hämnas.

Thornberg säger att Säpo avdelat resurser för att följa inhemska grupper. Han nämner bland annat att Säpo följer den svenska vit makt-miljön noga, som han tror kommer att öka i aktivitet inför riksdagsvalet. Den största gruppen är dock den våldsbejakande islamiska extremismen.

Tror inte på hämndförsök

Magnus Ranstorp, forskningschef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, säger dock att det inte finns många exempel på så kallade hämndaktioner.

- Hämndaktioner händer inte så ofta utan det måste vara på deras (terroristernas) premisser man lockar någon att utföra ett sådant här attentat. Det kanske man inte kan direkt efter ett attentat, så jag tror inte på hämndaktioner.

När Säpochefen Anders Thornberg säger att "det rör på sig" efter dådet på Drottninggatan menar han, enligt Ranstorp, att de extremistiska miljöerna diskuterar, reagerar och förebereder att skydda sig från Säkerhetspolisen och skydda sin verksamhet.

"Det ska göra ont"

Enligt terrorforskaren finns tre viktiga åtgärder som Sverige kan genomföra för att stävja detta: en terrorlagstiftning som fungerar, skarpa riktade insatser mot personer i de extrema miljöerna och att fler döms för terrorfinansiering.

- Det ska göra ont mot personer som håller på med de här sakerna, och det gör det inte i dag. De begår omfattande ekonomisk kriminalitet och det blir noll straff, noll konsekvenser och vi kan inte ha det på det sättet längre.