Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Thornberg och Johan Olsson från Säpo på pressträff i helgen. Arkivbild.

Säpo: Risk för hämnd från vit makts-grupper

Säpochefen går åter igen ut och varnar för att det kan bli hämndaktioner för lastbilsattacken i Stockholm. I vit makt-miljön finns det vrede och frustration efter dådet, enligt tidningen Expos chefredaktör.

I en intervju med SVT:s Agenda i söndags varnade Säpochefen Anders Thornberg för att personer och grupperingar kan försöka hämnas efter dådet på Drottninggatan. På måndagens presskonferens gjorde han det igen, och nämnde då de högerextrema rörelserna i landet.

LÄS MER: "Polisläckorna riskerar skada utredningen"

Vi ser att det rör sig i den brottsaktiva delen av vit makt-miljön. Vi vet också att det närmar sig valet, och då brukar de här rörelserna bli mer aktiva, sade Thornberg.

Kraftfull reaktion

Daniel Poohl är chefredaktör för tidningen Expo som bland annat granskar vit makt-miljön.

Om den har blivit mer aktiv är svårt att bedöma, men helt klart är att dådet har skapat mycket reaktioner. Det handlar främst om vrede och frustration, säger Poohl.

Han upplever att människor i Sverige till stor del har ställt sig bakom att inte låta rädsla och hat sätta sig, något som provocerar de högerextrema.

Det har de reagerat kraftfullt på och kallat "groteskt". Man vill se en reaktion som är deras egen. De tycker att polisen och politiker har "blod på sina händer".

Grova kommentarer

Flera högerextrema rörelser kommenterar dådet i Stockholm på sina sajter. Nordisk ungdom tycker att man ska "helt förvisa muslimer och islamister från vår kontinent".

Det är någon form av etnisk rensning som är lösningen, menar man. Men det är ingenting som utmärker dem just i det här fallet, det är en syn de har hela tiden, säger Poohl.

Nordiska motståndsrörelsen anser att "de ilskna massorna borde vända sig" mot "sionisterna och deras smutsiga lakejer i mediehusen och i Rosenbad". Några direkta uppmaningar till våld och hämnd finns dock inte i texterna.

Det är ytterst, ytterst sällan att man öppet uppmanar till våld, eftersom det är olagligt att göra det.