Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tusentals äldre har under pandemin inte fått den vård och omsorg de behöver. Arkivbild.
Tusentals äldre har under pandemin inte fått den vård och omsorg de behöver. Arkivbild. Bild: Gorm kallestad/NTB/TT

Sämre vård till äldre under pandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot de äldre. Nästan 9 000 äldre har under flera månader inte fått den vård och omsorg de har rätt till, konstaterar Ivo.
– Det är en oerhört ansträngd situation, säger äldreforskare Ingmar Skoog till TT.

Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo) genomgång visar att dubbelt så många personer har varit utan viktiga insatser i över tre månaders tid, jämfört med samma period under föregående år. Det handlar främst om äldre och personer med funktionsnedsättning, och insatserna handlar om allt från avlastning i hemmet till korttidsboende, rapporterar Ekot.

– Det kan handla om äldre som exempelvis bor ensamma med en make eller maka som är dement och som nu med restriktionerna för 70-plussare inte kunnat få hjälp av barn eller anhöriga, säger Ingmar Skoog.

Äldre tar smällen

Han påpekar att det rör sig om en redan utsatt grupp som fått utstå ytterligare ensamhet.

– Vi pratar ofta om att de yngre ska offra sig för de äldre, men gång på gång ser vi ju att det är de äldre som får ta den stora smällen.

Dagverksamheten har ställts in för nästan 4 000 äldre i år, jämfört med 143 personer förra året, enligt genomgången. Något som oroar inspektören Kaisu Kull, som är ansvarig för tillsynen:

– De här ärendeslagen är ju sådana att även domstolarna bedömer i vanliga fall att det här ska verkställas inom två till fyra veckor. Längre än så får det inte ta, säger hon till Ekot.

Nationella granskningar

Ivo har sedan tidigare aviserat att de genomför nationella granskningar av verksamheter inom äldrevården.

"Ivo har genomfört en tillsyn av förutsättningar för individuell vård och behandling på samtliga 1 700 särskilda boenden för äldre. Utifrån resultatet kommer Ivo att gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 särskilda boenden", skriver de på sin hemsida.

Ingmar Skoog kan inte svara på huruvida det kan vara aktuellt med kompensation för dem som inte fått det stödet de har rätt till.

– Det är jag inte insatt i tyvärr, så det kan jag inte svara på.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah och lex Maria.

Ivo granskar hur vården och omsorgen utförs och vilka förutsättningar verksamheterna har för att kunna leverera kvalitet och säkerhet. Målet är att bidra till en vård och omsorg som är av god kvalitet och som är säker.

Utöver tillsynen ansvarar Ivo också för viss tillståndsprövning. Tillstånd krävs bland annat för att bedriva viss verksamhet i privat regi, till exempel personlig assistans och behandlingshem för barn och ungdomar.

Ivo har 400 anställda inspektörer i landet vis sex regionala avdelningar. Dessutom finns avdelningen för tillståndsprövning i Stockholm.

Källa: Ivo