Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Fästingsjukdomen babesios har blivit vanligare hos människor i Sverige, visar en undersökning från 2019. Bild: Roger Lärk
Fästingsjukdomen babesios har blivit vanligare hos människor i Sverige, visar en undersökning från 2019. Bild: Roger Lärk

Sällsynt fästingsjukdom vanligare hos människor

Fästingsjukdomen babesios är vanligt förekommande bland djur, men har på senare tid blivit allt mer vanlig hos människor i Sverige. För personer med nedsatt immunförsvar kan sjukdomen bli allvarlig.
– Om man skulle få feber och ont i kroppen en eller ett par veckor efter ett fästingbett ska man fundera på om det skulle kunna vara babesios, säger forskaren Kristina Persson.

Redan på 90-talet finns ett fall av fästingsjukdomen babesios beskrivet i området runt Stockholm och Uppsala. Sedan dess har flera beskrivna fall av sjukdomen hos människor förekommit i olika delar av landet, vilket DN tidigare har rapporterat om. Bland annat har fall upptäckts i Västra Götaland.

– Babesios är inte en anmälningspliktig sjukdom, vilket gör att man inte riktigt har någon koll på hur många fall som finns hos människor, säger Kristina Persson, forskare och lektor vid Lunds universitet.

Sjukdomen sprids via parasiten babesia som sätter sig i röda blodkroppar. I USA har man sett att den i vissa fall kan spridas genom blodtransplantationer.

Babesios är vanligast bland djur, men kan överföras från djur till människor via fästingar.

– Veterinärerna känner till babesios väl. De kallar den för ”sommarsjuka” ibland, säger Kristina Persson.

Kristina Persson, forskare och lektor vid Lunds universitet, har publicerat en studie om fästingsjukdomen babesios. Bild: Privat
Kristina Persson, forskare och lektor vid Lunds universitet, har publicerat en studie om fästingsjukdomen babesios. Bild: Privat

Feber och muskelvärk

En studie om fästingsjukdomen, som Kristina Persson publicerade i fjol tillsammans med Joel Svensson och Klaus-Peter Hunfeld, visar att sjukdomen kan vara vanligare än man trott hos människor i Sverige.

LÄS MER: Fästingar med borrelia – nu i hela landet

Studien visar bland annat att 2,5 procent av Skånes befolkning skulle kunna bära på antikroppar mot sjukdomen, och att nästan en femtedel av de som haft borrelia också varit sjuka i babesios.

I de flesta fall är den sällsynta sjukdomen ofarlig. Men för den som har ett försvagat immunförsvar eller saknar mjälte, kan konsekvenserna bli allvarliga. Fästingsjukdomen kan leda till gulsot, hög feber, njursvikt och i vissa fall döden.

– Om man skulle få feber och ont i kroppen en eller ett par veckor efter ett fästingbett ska man fundera på om det skulle kunna vara babesios, säger Kristina Persson.

Den som drabbas kan få feber, muskelvärk och sjukdomskänsla.

– Om man blir mer allvarligt sjuk kan man också få mörkt och lite rödaktigt urin. En del människor får inte så mycket symtom alls.

LÄS MER: Full ruljangs för fästingbussen

LÄS MER: Rekordmånga fall av TBE i Västra Götaland

”Viktigt att ta bort den”

Det finns ännu inget vaccin mot babesios, och för att förebygga smitta är det viktigaste att hålla sig borta från fästingar.

– När man får en fästing är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Till skillnad från till exempel TBE och precis som när det kommer till borrelia, överförs sjukdomen inte på en gång, säger Kristina Persson.

För att upptäcka sjukdomen behöver man titta på blodet i mikroskåp. Därför behöver man själv misstänka babesios, eller träffa en läkare som ställer frågan, menar Kristina Persson.

– Vi håller just nu på med en lite större studie, där vi ska försöka ta reda på lite mer om hur utbrett detta kan vara i olika delar av befolkningen.

LÄS MER: Regionen varnar för nya TBE-områden i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.