Den blåfenade tonfisken har gjort comeback i svenska vatten efter att ha varit kraftigt överfiskad. I ett unikt märkningsprojekt ska nu ett tjugotal av tonfiskbjässarna fångas, märkas och följas i djupet. Arkivbild.
Den blåfenade tonfisken har gjort comeback i svenska vatten efter att ha varit kraftigt överfiskad. I ett unikt märkningsprojekt ska nu ett tjugotal av tonfiskbjässarna fångas, märkas och följas i djupet. Arkivbild.

Sällsynt bjässe ska följas i djupet

Efter helgens fiskafänge utanför Lysekil kommer storfiskarnas armar definitivt inte att räcka till. Uppdraget är att fiska upp 20 blåfenade tonfiskar, som kan bli uppemot tre meter långa, förse dem med sändare och sedan återbörda dem till böljorna för att spåra dem i forskningssyfte.

ANNONS
|

På lördag drar ett unikt märkningsprojekt i gång på Västkusten. Omkring 20 blåfenade tonfiskar ska fångas med spö på svenskt vatten och märkas med elektroniska sändare. Genom märkningsprojektet, som är ett samarbete mellan WWF, Havsfiskelaboratoriet SLU Aqua och Sportfiskarna, hoppas forskarna kunna kartlägga och säkra framtiden för tonfiskbjässen.

- Vi hoppas att vi med märkningsprojektet ska få en bättre kunskap om hur den blåfenad tonfisken rör sig, vilka djup de går på och vilken föda de föredrar. När forskarna har fått den informationen kan länderna förhoppningsvis göra en ännu bättre förvaltningsplan för blåfenad tonfisk, säger Inger Näslund som är havsexpert på WWF.

ANNONS

Totalt ska 40 märkningar göras – 20 på svenskt vatten och 20 på danskt. Men frågan är hur lång tid det tar att fånga in så många blåfenade tonfiskar.

- Det beror ju förstås en del på om väder och vind är tillräckligt bra för att man ska kunna gå ut och om det finns fiskar där ute. Men man har siktat tonfisk sedan i augusti och flera gånger de senaste veckorna, säger Inger Näslund.

TT

Fakta: Störst i släkten

Blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus) väger mellan 150 och 300 kilo och är den största arten i släkten tonfiskar som lever ned till 500 meters djup i norra Atlanten och norra Stilla havet.

Den största sportfiskade tonfisken var 304 centimeter lång och vägde 679 kilo.

Den blåfenad tonfisken är ständigt på vandring och att de kommer till nordiska farvatten beror på att den följer stimmen av sill och makrill.

1930-1950 bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk i både Sverige och Danmark. Varje år landades flera hundra ton tonfisk, med en topp på 2000 ton i Sverige 1942.

Sportfiske efter tonfisk förekom framför allt i Öresund efter andra världskriget. 1964 spöfångades den sista blåfenade tonfisken i Öresund och arten är i dag helt fredad i svenska vatten.

Källa: WWF med flera

ANNONS