Säljförbud för hoverboards

När Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller av hoverboards visade det sig att tio av 13 inte håller måttet.

ANNONS
|

Endast tre av 13 hoverboards håller måttet, enligt Arbetsmiljöverket. Under oannonserade kontroller hos åtta butikskedjer i Stockholmsområdet visade det sig att majoriteten av leksakerna tillika fordonen inte håller de formella kraven. Dessa kommer nu förbjudas att fortsätta säljas i butik.

Flertalet märken saknade bruksanvisning på svenska, medan andra saknade CE-märkning och EG-försäkran. Samtliga av de tre godkändavar av märket Denver, medan några av de som inte uppfyllde kravenvarAndersson,Kaiser Baas,HX Xl SUV, Orb Wheel,Hoverboard Basic ochIO SMART.

LÄS MER:Se förödelsen efter en Hoverboard-explosion

– De krav och frågor som vi ställer borde varje förälder eller tonåring som tänker köpa en hoverboard också ställa till butiken. Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven, säger Monica Torgrip, enhetschef för Teknik på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

ANNONS

48 brandolyckor

Under det senaste året har en uppsjö av brandolyckor inträffat på grund av hoverboards. Mellan juli 2016 och april 2017 rapporterades 48 bränder enligtMyndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det har då oftast handlat om olyckor som orsakats av hoverboards på laddning.

Arbetsmiljöverket har inte krävt en återkallelse av de underkända hoverboardsen, men uppmanar köpare att se över så deras köp uppfyller kraven.

– Det här betyder inte att de håller alla andra krav, men det är en indikation att man kanske bör välja en annan produkt. Har du köpt någon av de produkter vi underkänner i vårt test bör du gå tillbaka och begära pengarna tillbaka. Men är man orolig för någon annan produkt vi inte granskat nu så bör det också vara tillräckligt för att man ska kunna gå tillbaka, säger Monica Torgrip till GP.

LÄS MER:Tyson knockad av hoverboard - nätet jublar

Arbetsmiljöverkets kontroller är en del av en satsning för att stoppa farliga produkter, och om brister upptäcks ställs krav på tillverkaren, importören eller distributören.

– Man ska inte få en konkurrensfördel genom att äventyra människors hälsa. Det är viktigt att de som följer kraven lyfts eftersom de tar ett större ansvar, säger Monica Torgrip.

Arbetsmiljöverkets hemsidagår det även att anmäla andra produkter som misstänks inte följa de utsatta kraven eller hysa en fara.

ANNONS
ANNONS